Poučne priče

Vjenčajte mladića i djevojku

Prenosi se od Ebu Hurejreta da je Poslanik, s.a.v.s, ispričao:”Jedan čovjek kupio od drugoga komad zemlje i kad je ovaj počeo obradjivati zemlju, iskopa ćup zlata. Pozove čovjeka i reče mu:”Uzmi svoj ćup, jer ja sam od tebe kupio zemlju, a ne i ćup sa zlatom”! Čovjek koji je prodao zemlju kategorično odbi rekavši:”Ja sam tebi prodao zemlju i sve sto ona sadrži”! Nemogavši se dogovoriti, odu kod kadije, a ovaj, nakon što saznade o čemu se radi, upita ih:”Imate li vi djece”? Jedan reče kako ima sina, a drugi kako ima kćer. Kadija potom nadje rješenje i reče:”Vjenčajte mladića i djevojku i zlato utrošite na njih”!

Pouke iz priče:

Briga o emanetu. Allah kaže:”Allah vam naredjuje da emanete uredno predate onima kojima pripadaju”! (en-Nisa, 58).
Povjeravanje sporova onima koji poznaju Kur’an i sunnet. Allah kaže:”Ako se oko nečega budete sporili, rješenje potražite kod Allaha i Resula”! (en-Nisa, 59).
Skromnost i zadovoljstvo su trajno blago, koje uvjek donosi khajr i bereket.
Ko je zadovoljan sa onim što mu Allah odredi, taj je najimućniji čovjek. Poslanik, s.a.v.s, kaže:”Bogastvo se ne ogleda u velikom imetku i broju čeljadi, već se ogleda u bogastvu duše.
Odredjen rizk će na vakat zasigurno doći u tvoje ruke i u odredjenoj mjeri.O tome Poslanik,s.a.v.s, kaže:”Kad bi čovjek bježao od svoga rizka, kao sto bježi od smrti, njegov bi ga rizk sustigao kao što ga smrt sustigne”. (Bilježi ga Ibnu Hibban, a el-Albani ga smatra hasenom).
Musliman se mora zadovoljiti halalom, a čuvati harama i žudnje za onim što nije njegovo, zatim uložiti trud na putu sticanja rizka. Mora znati da mu dobro djelo garantira sreću na oba svijeta.
Prijašnji su narodi bili vrlo pobožni, pošteni, skromni i strogo su čuvali povjereni emanet. Ako je to tako sa prijašnjim umetima, onda Umet Muhammeda, s.a.v.s, treba biti još bolji.

Ovaj unos je objavljen kao Biseri mudrosti a autor je Hamza Subašić.

Related Articles

Back to top button