Zdravlje

Sve blagodati kraljice voća: Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van

Slab je izvor kalorija, a kako sadrži šećer, tijelo ga sporo apsorbita i tako na duži rok održava nivo šećera i inzulina u krvi. Polifenol i pektin snižavaju holesterol

Iako je veoma malo onih koji svaki dan pojedu bar jednu jabuku, upravo je to ono što bi nam svima trebalo, kažu nutricionisti. Razlog tome su mnoga do sada provedena istraživanja koja su pokazala pozitivna svojstva ovog specifičnog voća za zdravlje ljudi. Donosimo vam pet, možda najvažnijih, zbog kojih biste već danas jabuku trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

1. Odličan je pomagač svim osobama koje pokušavaju držati dijetu. Veoma su slab izvor kalorija, a kako sadrže šećer, tijelo ga sporo apsorbita i tako na duži rok održava nivo šećera i inzulina u krvi. Sve to rezultira dužim osjećajem sitosti, uz minimalan unos kalorija.

2. Elementi polifenol i pektin, koji se mogu naći u sastavu jabuke, djelotvorni su kod snižavanja nivoa holesterola i onemogućavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama.

3. Sastojci koji se mogu pronaći u jabukama, u kombinaciji s enzimima iz organizma, dovode do stvaranja acetilkolina – neurotransmitera, koji ima ulogu prenosa impulsa između živčanih ćelija, što znači da je konzumiranjem jabuka moguće povećati pamćenje i koncentraciju.

4. Naučno je dokazano da su majke koje su češće jele jabuke tokom trudnoće na svijet donijele djecu koja imaju mnogo manje oboljenja i različitih problema s disajnim putevima.

5. Posve nevjerovatno zvuče rezultati istraživanja italijanskih naučnika koji su utvrdili da jedenje jedne jabuke dnevno snižava mogućnost obolijevanja od raka za čak 42 posto.

(Faktor.ba)

Related Articles

Back to top button