Islamske teme

Neki bolesnici posežu za mitom kako bi priskrbili normalan tretman u bolnici. Da li je to dozvoljeno?

Dok sam predavao u jednoj medicinskoj školi trudio sam se da učenicima i učenicama ukažem na uzvišenost poštenja, čestitosti, iskrenosti i ostalih moralnih osobina kojima treba da se okiti ljudsko biće, a posebno oni koji će kao dio medicinskog osoblja brinuti o ljudima u najtežim trenucima njihovog života. Broj onih koji rade tako human posao, a posežu za nečim tako nehumanim kao što je mito, nadam se da je mali, ali je činjenica da ih ima. Pitam se, kako čovjek može imati povjerenja u ljekara ako zna da taj ljekar uzima mito!?

Ljekar koji daje ispravne dijagnoze samo ako se potplati, koji neće da pomogne čovjeku dok mu se ne da mito, iznevjerio je profesionalni kodeks, ponizio ime koje nosi i nije dostojan bilo kakvog poštovanja. Možda je teško materijalno stanje, u kojem su se našle zdravstvene ustanove, navelo neke da počnu uzimati mito. Smatram da ljekari i ostalo medicinsko osoblje treba da budu dostojanstveno nagrađeni za svoj humani posao kojim se bave. Isto tako, smatram da bi bilo dostojanstvenije da se podignu cijene zdravstvenih usluga onima koji ih mogu platiti i da se medicinari za svoja prava bore svim dozvoljenim sredstvima, kao što su štrajkovi itd., nego da posežu za mitom koje će ih poniziti, ponajprije u očima onih koji im mito daju. Što se, pak, opravdanosti davanja mita od strane bolesnika tiče, za njih važi opće pravilo o davanju mita. Dakle, ako bolesnik ne može do svoga prava doći na ispravan način, nadam se da on neće biti griješan, a da će sav grijeh biti na onom ko mito uzima.

Želim da ukažem i na činjenicu da naš narod vrlo često pokvari poštene ljude u medicinskoj struci, dajući im mito kada to oni i ne traže. Time mi sami sebi činimo zlo, jer kasnije svoje pravo nećemo moći postići nego samo mitom. Npr. vrlo često možete vidjeti kako iz zdravstvenih knjižica ”vire pare”. Stavljanje para u zdravstvene knjižice, da bi se ušlo kod ljekara preko reda i tome slično, može biti veliki grijeh, jer se time uskraćuju prava drugih i čini im se nepravda.

Dr. Šukri Ramić

Related Articles

Back to top button