Zanimljivosti

Zbog čega Japanci masovno prihvataju islam, i zbog čega je interes za islamom u velikom porastu?

Nepoznate činjenice o muslimanima u Japanu
Interes Japanaca za vjerom islam je u velikom porastu. Tako kaže dr. kaže dr. Hirofumi Tanada, profesor humanističkih nauka na Univerzitetu Waseda u Tokiju, u razgovoru za novine The Japan Times.

Ono što se u medijima, pogotovo onim u Evropi i uopće na Balkanu vrlo malo spominje, jeste to da broj Japanaca koji prihvaćaju islam iz godine u godinu raste.

Prvi zvanični muslimani u Japan došli tokom su posllije Prvog svjetskog rata, a radilo se o doseljavanju nekoliko stotina Turaka koji su izbjegli iz Rusije.

Sljedeći val doseljavanja muslimana u zemlju Dalekog istoka, desio se osamdesetih godina prošlog stoljeća, a radilo se o radnicima iz Pakistana i Bangladeša.

Zvanično, ovoj azijskoj zemlji danas živi više od 120 hiljada muslimana.

Dr. Tanada ističe da na povećanja broja muslimana utječu razni faktori, poput razmjene studenata te dolaska radnika i stručnjaka iz muslimanskih zemalja.

Također, ima mnogo muslimana koji su se oženili i nastanili s porodicama u Japanu, i koji žele da se više povežu sa japanskom kulturom i uopđe sa državom u kojoj žive“, ističe dr. Tanada.

Povećan je i broj prelazaka na islam među Japancima. Do danas je preko 10 hiljada Japanaca primilo islam. Takođe, mnoge su Japanke primile islam nakon udaje za musliman

Širom Japana postoji preko 60 džamija, te više od 100 ‘musalla’ – mjesta za javno obavljanje namaza, a i restorani sa halal hranom su danas česta pojava u glavnom gradu – Tokiju.

U tokijskoj džamiji, na namazima svakodnevno prisustvuje više stotina muslimana.

www.bosanskadijaspora.com

Related Articles

Back to top button