Islamske teme

ZAŠTO JE MUHAMMED, S.A.V.S., DOBIO OBJAVU U ČETRDESETOJ GODINI?

Piše: dr. Ragib el-Serdžani

Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U mjesecu ramazanu desio se prvi susret meleka Džibrila sa Muhammedom, s.a.v.s., koji je tada imao četrdeset godina. O tome Abdullah ibn Abbas, r.a., veli: ”Muhammed, s.a.v.s., poslat je kao poslanik u dobi od četrdeset godina. U Mekki mu je objava dolazila trinaest godina, zatim mu je naređena Hidžra i on je učinio Hidžru u Medinu u kojoj je ostao deset godina, a na Ahiret je preselio kada je imao šezdeset i tri godine.” (Buharija)

U ovom hadisu precizno su spomenuta razdoblja poslaničkog života Muhammeda, s.a.v.s. Dakle, četrdeset godina je prošlo od njegovog života prije nego je dobio prvu Objavu, zatim je, kao Poslanik, u Meki proveo trinaest godina, a u Medini deset godina, prije nego je preselio na Ahiret.

Neki opet smatraju da ovi periodi nisu precizno određeni, već da su približni, jer melek Džibril je prvi put došao Muhammedu, s.a.v.s., u ramazanu, a znamo da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., (po pretežnijem mišljenju) rođen u mjesecu rebiul-evvelu, što bi značilo da je Muhammed, s.a.v.s., u mjesecu ramazanu, kada se sreo sa melekom Džibrilom, imao četrdeset godina i šest mjeseci, pa je onda u tom slučaju mekanski period trajao trinaest i pol godina, jer je Poslanik, s.a.v.s., učinio Hidžru u Medinu u mjesecu rebiul-evvelu, četrnaeste godine po poslanstvu. Medinski period i u ovoj varijanti ostaje nepromijenjen, a to je punih deset godina, jer je Poslanik, s.a.v.s., na Ahiret preselio također u mjesecu rebiul-evvelu, jedanaeste godine po Hidžri.

Međutim, istina je da je Abdullah ibn Abbas bio potpuno precizan i tačan u svom proračunu, jer je on i period Poslanikovih, s.a.v.s., istinitih snoviđenja ubrojao u Objavu, a to potvrđuje i hadis od Aiše, r.a., koja je kazala: ”Prvo što je Poslanik, s.a.v.s., dobio od Objave bila je istinita vizija u snu.” (Buharija) A taj period je počeo prije ramazana na šest mjeseci, odnosno u mjesecu rebiul-evvelu, što znači da je Poslanik, s.a.v.s., počeo dobijati objavu tačno onda kada je napunio četrdeset godina. Potvrđuje to i predaja od Enesa ibn Malika, r.a., koji je rekao: ”Muhammed, s.a.v.s., je poslat kao poslanik kada je napunio četrdeset godina (ala re’si erbeine seneh).” (Buharija) Ovaj izraz: ”ala re’si erbeine seneh”, objašnjava da je Muhammedovo, s.a.v.s., poslanstvo počelo tačno onog trenutka kada je napunio četrdeset godina, odnosno na početku četrdeset i prve godine.

Na osnovu ovoga lahko je zaključiti da je mekanski period trajao tačno trinaest godina, kako je kazao Ibn Abbas, kao što je i medinski period trajao tačno deset godina.

Važnost dobi od četrdeset godina

Related Articles

Back to top button