Pitanja i odgovori

KOD NAS IMA PUNO OVIH ŠTO PROSE, HAMAN NA SVAKOM ĆOŠKU, PA ME INTERESUJE DA LI IM TREBA DAVATI ILI NE?

Selam alejkum! Kod nas ima puno ovih što prose, haman na svakom ćošku, pa me interesuje da li im treba davati ili ne?

Ve alejkumu-s-selam! Ima slučajeva koji su u istinskoj potrebi ali isto tako često vidimo po našim ulicama, ispred poslovnih objekata i džamija kako određeni ljudi traže pare, tj. prose. Ima ih i mladih i starih, muških i ženskih. Dokazano je da se ne radi uvijek o istinskim prosjacima već o ljudima koji su to uzeli kao vid zarade a imaju nezavisna sredstva, ne samo to, čak se pouzdano zna o organziranim grupama koje iskorištavaju i prisiljavaju određene osobe, posebno samohrane majke i djecu, na prosjačenja.

Onaj ko želi udijeliti sadaku treba da procijeni da li se radi o osobi u stvarnoj potrebi ili je neka vrsta prevare. Ukoliko procijenite da neko nije u potrebi ili mislite da je najvjerovatnije riječ o prevari, onda ne treba ništa udijeliti. Ako mislite da je u potrebi ili možda je u potrebi, onda nema smetnje da udijelite, jer ako udjelite nekom misleći da je u nevolji, za to ćete imati nagradu, čak i ako se ispostavi kasnije da nije bio u nevolji.

Treba uvijek imati islamski ahlak i ne vrijeđati ljude i ponižavati, već ako mislite da se radi o nekome ko nema pravo da prosi ili je riječ o prevari da se na lijep način upozore.

Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button