Zanimljivosti

Znate li da crna ruža prirodno raste samo u jednom mjestu na svijetu

Crne ruže prirodno rastu na jugoistoku Turske, na istočnoj obali rijeke Eufrat. Mjesto Halfeti poznato je po tome što je to jedino područje u svijetu u kojem uspijevaju ruže crne boje.
Za ovu neobičnu prirodnu pojavu zaslužan je hemijski sastav tamošnjeg tla i podzemnih voda koje dolaze iz Eufrata. Broj crnih ruža se smanjio i proglašene su ugroženom vrstom.

Naime, na tom području izgrađena je velika brana Birecik zbog koje je Halfeti dijelom potopljen te narušeno prirodno stanište crne ruže te joj prijeti izumiranje.

Ova jedinstvena ruža cvjeta u tamnocrvenoj do crnkastoj boji, što je njena najupečatljivija karakteristika koja je razlikuje od ostalih vrsta ruža. Ova izvanredna boja nastaje kombinacijom strukture tla na kojem ruža raste i klimatskih uslova regije.

Crna ruža ne nosi samo estetsku vrijednost, već se smatra i simbolom lokalne kulture i prirodnog bogatstva. Mnogo je legendi o ovoj vrsti cvijeća koje se stoljećima prenose s generacije na generaciju. Ove legende dodatno produbljuju misteriju iza izvanredne boje i ljepote crne ruže.

Crna ruža je prirodno blago koje je jedinstveno u svijetu i treba ga zaštititi, jer raste samo na geografski ograničenom području.

Izvor:klix.ba

Related Articles

Back to top button