Vijesti

Iran podigao crvenu zastavu zbog koje mnogi strahuju: Evo šta ona simbolizira

Zastava je podignuta po šesti put u historiji Irana
Nekoliko minuta nakon što je iranski vrhovni vođa obećao “oštru kaznu” za Izrael u znak odmazde za ubistvo palestinskog lidera Ismaila Hanijeha u Teheranu u srijedu, simbolična crvena zastava istaknuta je na vrhu velike džamije u svetom gradu Komu.

Zastava je podignuta po šesti put u historiji Irana.

Posljednji put zastava se pojavila uoči neviđenog iranskog raketnog i bespilotnog napada na Izrael u aprilu ove godine.

Iranski lider ajatolah Sayyid Ali Khamenei ranije je obećao “oštru kaznu” za Izrael kao odmazdu za ubistvo Hamasovog političkog vođe.

-Zločinački i teroristički cionistički režim ubio je našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim – rekao je ajatolah Hamnei u izjavi u srijedu, dodajući da je “takođe pripremio teren za oštru kaznu za sebe”.

Osveta kao dužnost

Rekao je da je dužnost Irana da se osveti za ubistvo Hanija, koji je bio u glavnom gradu Irana na inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana.

-Smatramo svojom dužnošću da osvetimo njegovu krv u ovom gorkom i teškom incidentu koji se dogodio na teritoriji Islamske Republike – rekao je Khamenei, izražavajući saučešće Haniyehovoj porodici i palestinskoj grupi.

Iran je najavio trodnevnu javnu žalost širom zemlje za Hanijehom.

Dženaza u četvrtak

Dženaza će biti održana u Iranu u četvrtak, nakon čega će Hanijehino tijelo biti prebačeno u Dohu u Kataru, navodi Hamas u saopćenju na svom Telegram kanalu.

On će biti ukopan u glavnom gradu Katara u petak, objavila je grupa.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button