Recepti

Nešto drugačiji cheesecake: Isprobajte kolač od krem sira s pečenim breskvama

Ovaj ukusni cheesecake donosi prekrasnu kombinaciju ukusa – ima koru od keksa, baršunasto glatki fil za cheesecake i obilan sloj pečenih breskvi u sredini.

Za ovaj recept, koji smo pronašli na blogu kuharice Julie Marie, potreban vam je mikser i kalup za tortu od 23 cm obložen papirom za pečenje.

Sastojci:

Za sloj od breskvi

8 breskvi

4 kašike granuliranog šećera

1 ¼ kašičice mljevenog cimeta

Za mrvice

110 g višenamjenskog brašna

80 g smeđeg šećera

70 g maslaca

Za koru
250 g keksa

2 kašike granuliranog šećera

75 g maslaca

Za fil od sira

800 g punomasnog krem ​​sira sobne temperature

250 g granuliranog šećera

200 g kiselog vrhnja sobne temperature

1 ½ kašika kukuruznog škroba

2 ½ kašike ekstrakta vanilije

4 velika jaja

Priprema:

Za sloj od breskvi: Zagrijte rernu na 205ºC. Pripremite pleh sa papirom za pečenje. Breskve narežite na kockice. U pleh za pečenje dodajte breskve, granulirani šećer i cimet i izmiješajte ih tako da sve bude ravnomjerno premazano. Raširite breskve u ravnom sloju i pecite ih 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade na plehu dok pripremate ostalo.

Za mrvice: Za mrvice, dodajte višenamjensko brašno i smeđi šećer u posudu i pomiješajte. Otopite puter i prelijte ga preko smjese brašna. Viljuškom miješajte dok ne dobijete izmrvljenu strukturu i ne ostane suhog brašna. Ostavite sa strane dok pravite ostalo.

Za koru: Zagrijte rernu na 160ºC. Pripremite kalup od 23 cm obložen papirom na dnu. U mikser dodajte keks i granulirani šećer i sve izmiksajte dok ne dobijete finu teksturu poput pijeska. Otopite puter. Dodajte otopljeni puter u smjesu i izmiksajte ga zajedno s ostatkom smjese. U kalup za tortu od 23 cm na dno dodajte papir za pečenje. Dodajte koru i pritisnite čašom. Pecite ga 10 minuta. Zatim ostavite da se ohladi da bude hladno na dodir.

Za fil od sira: Mikserom krem ​​sir miješajte 1 minutu na najmanjoj brzini. Zatim dodajte granulirani šećer. Kada dodate sav granulirani šećer, ostružite stranice posude i ostavite da se miješa 1 minut na najmanjoj brzini. U maloj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i kukuruzni škrob dok ne postane glatka. Dodajte je u krem ​​sir sa ekstraktom vanilije i ostavite da se miješa na najmanjoj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodajte dva po dva jaja i pustite da se miksa na najmanjoj brzini dok se ne sjedini. Nakon što se sva jaja umiješaju, ostružite stranice posude i promiješajte kako biste bili sigurni da su svi sastojci sjedinjeni.

Pola smjese od sira sipati na koru i izjednačiti. Polovinu pečenih breskvi nježno podijelite u ravnomjeran sloj. Zatim lagano prelijte drugom polovinom fila i izjednačite ga. Na kraju dodajte drugu polovinu pečenih breskvi u ravnom sloju, a zatim mrvice. Stavite kalup za tortu u drugu tepsiju i napunite je vrelom vodom do ⅔ do ivice tepsije. Ova metoda će spriječiti da voda uđe u koru.

Pecite 1 sat i 25-35 minuta. Kada vrijeme prođe, lagano protresite kalup. Isključite rernu i malo otvorite vrata rerne i ostavite da se hladi u rerni 1 sat. Zatim ga izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi oko 1 sat na sobnoj temperaturi. Na kraju, kada je na sobnoj temperaturi, stavite je u frižider i ostavite da odstoji, najbolje preko noći.

https://www.instagram.com/reel/C87GPS1t4DX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Izvor:klix.ba

Related Articles

Back to top button