Zdravlje

Jedete li banane svaki dan?

Evo šta one rade vašem holesterolu, šećeru i krvnom pritisku i zaštoih treba jesti
Visok nivo holesterola pogađa milione ljudi širom svijeta, a prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, to nije činjenica koju treba zanemariti. Povišeni nivoi holesterola, posebno lošeg LDL holesterola, povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. No, postoji prirodan način kako da se suprotstavite ovom problemu, a on dolazi u obliku jedne od najpoznatijih voćki – banane.

Redovno konzumiranje banana može pomoći u snižavanju LDL holesterola, pružajući neočekivane zdravstvene prednosti uz sladak i prirodan zalogaj. Banane su bogate hranjivim tvarima; jedna srednja banana sadrži više od 3 grama vlakana, 5,9 miligrama kalcijuma, 422 miligrama kalijuma, te obilje vitamina C, folata i vitamina A – a sve to za samo 105 kalorija. Time banane postaju odličan izbor za sve one koji žele smanjiti holesterol bez odricanja od ukusne užine.

Kako banane djeluju na holesterol?
Prema najnovijim istraživanjima, banane su više od obećavajućeg voća – one imaju potencijal da aktivno pomažu u smanjenju holesterola i sprječavanju njegovog taloženja u arterijama. Vlakna u bananama igraju ključnu ulogu u ovom procesu, pomažući u “čišćenju” neželjenog holesterola iz tijela.

Još jedno istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u časopisu Nutrition & Food Science, pokazalo je da konzumacija brašna od nezrelih banana kod laboratorijskih pacova može doprinijeti smanjenju holesterola. Iako je istraživanje provedeno na životinjama, rezultati su dodatno potvrdili potencijal banane kao prirodnog borca protiv visokog holesterola.

Jedete li banane svaki dan?
Banane i ostale zdravstvene prednosti
Osim što mogu pomoći u snižavanju holesterola, banane donose i druge zdravstvene prednosti. Na primjer, konzumacija banana umjesto drugih slatkiša može olakšati gubitak kilograma. U jednoj studiji iz 2023. godine, gojazni muškarci koji su svakodnevno jeli banane, doživjeli su smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) i tjelesne težine.

Također, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Istraživanje objavljeno u Nusantara Science and Technology Proceedings iz 2024. godine pokazalo je da su stariji učesnici koji su konzumirali banane i lubenicu uspjeli smanjiti svoj krvni pritisak bez upotrebe lijekova.

Ipak, važno je napomenuti da banane nisu lijek za sve probleme, te da ih treba konzumirati s oprezom, posebno kod osoba koje paze na unos ugljikohidrata i šećera. Na primjer, srednja banana sadrži oko 15 grama šećera, što može biti relevantno za osobe s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2. U svakom slučaju, uključivanje banana u ishranu može biti koristan korak ka boljem zdravlju, piše Health Digest.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button