Vijesti

Hakan Fidan: Alija Izetbegović i njegova borba za mene su veliki izvor inspiracije

Govorio je o tragediji u Gazi, koja je i dalje glavna međunarodna tema, ali i o bilateralnim odnosima Ankare i Sarajeva
U ekskluzivnom intervjuu s ministrom vanjskih poslova Republike Türkiye Hakanom Fidanom govorilo se o tragediji u Gazi, koja je i dalje glavna međunarodna tema, ali i o bilateralnim odnosima Ankare i Sarajeva. Ovaj intervju, objavljen u “Stavu”, ujedno je i prvi intervju koji je ministar vanjskih poslova Fidan dao balkanskim medijima. Fidan, koji je završio Vojnu školu za veze i Vojnu školu jezika, većinu je akademskih studija završio tokom služenja u Oružanim snagama Türkiye.

Diplomirao je politiku i nauku o menadžmentu na Univerzitetu Marylend tokom svoje NATO misije u inostranstvu, te magistrirao i doktorirao na Odsjeku za međunarodne odnose Univerziteta Bilkent. Fidan, koji je predavao međunarodne odnose na univerzitetima Hacettepe i Bilkent, godinama je radio na različitim nivoima vlasti.

Ove dužnosti uključuju funkciju predsjednika Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA) i člana odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju. Fidan, kojeg je predsjednik Erdoğan opisao kao “čuvara tajne”, prije nego što je postao Ministar vanjskih poslova, bio je šef Nacionalne obavještajne službe (MİT) između 2010. i 2023. godine.

STAV: Uvaženi ministre, željela bih da prvo razgovaramo o Palestini. U Gazi, pred očima cijelog svijeta, sprovodi se masovno ubijanje koje je počelo 7. oktobra, a traje i danas. Kako vi gledate na ovu tragediju?

FIDAN: Ova tragedija nije počela sedmog oktobra. Sedmi oktobar je ponovni izlazak zanemarenog problema na svjetlo dana. A šta je taj problem? Proces okupacije koji traje godinama na palestinskom području. Izrael ne odustaje od svoje navike da krade palestinsku zemlju. Palestincima se onemogućava da imaju državu. Zaboravljaju da, ako se ne uspostavi palestinska država, neće biti mira ni za koga na toj geografiji.

Izrael uništava Gazu pod izgovorom da osigura vlastitu sigurnost. Ubijaju sve, uključujući i djecu i stare žene. Zločini u Gazi otkrili su nemoć trenutnog svjetskog poretka. U Gazi se gaze sve osnovne ljudske vrijednosti. Čak ne dozvoljavaju ni dostavljanje humanitarne pomoći. Ciljajući na Gazu, Izrael sistematski uništava ljude, ne samo bombardiranjem već i ostavljajući ih gladnima i žednima. Izrael nema tolerancije prema Palestincima. Izraelska paraliza UNRWA-e, organizacije Ujedinjenih naroda koja pruža osnovne usluge palestinskim izbjeglicama, to potvrđuje.

STAV: Ovo što se događa nas Bošnjake podsjeća i na Genocid u Srebrenici…

FIDAN: Genocid u Srebrenici ostao je crna mrlja u ljudskoj historiji. Prije 29 godina dogodio se užasni genocid u srcu Evrope. Godinama kasnije, Međunarodni sud pravde, a kasnije i Ujedinjene nacije, registrirali su da je ono što je učinjeno u Srebrenici genocid. Ovo prilikom još jednom predajem rahmet šehidima Srebrenice i njihovim porodicama želim sabur. Govoreno je da se takva bol više nikada neće ponoviti. Pred nama je nova Srebrenica u Gazi. Zapad, posebno Evropa, ponovo je na pogrešnoj strani. Počinioci masakra u Gazi ne trebaju ostati nekažnjeni. Zbog toga u potpunosti podržavamo tužbu za genocid koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela.

STAV: Kako vidite stav zapadnih zemalja prema Izraelu, posebno SAD-a i zemalja Evropske unije?

FIDAN: Generalno, postoji strašno licemjerje. Zapad okupaciju u Ukrajini smatra zločinom. Izraelsku okupaciju Palestine vide kao da je nešto prirodno i legitimno. Oni koji ohrabruju narod u Ukrajini na otpor otpor Palestinaca smatraju krivicom. Podržavaju otpor u Ukrajini, a u Palestini bezuvjetno okupatora. Čak i tokom ovog perioda kada se čine genocidni masakri u Gazi vidimo da Zapad nastavlja isporučivati oružje i municiju Izraelu.

Dok je zapadno javno mnijenje reagiralo na masakr u Gazi, vlade su generalno podbacile. U takvom okruženju, naravno, veoma je vrijedno da su se zemlje poput Španije, Norveške, Irske i Slovenije suprotstavile masakru i priznaju palestinsku državu. Nadam se da će ovaj principijelni stav biti inspiracija drugim zapadnim zemljama.

Nastavit ćemo koristiti sve mogućnosti diplomatije da se implementira rješenje o dvije države na palestinskom području, prizna palestinska država i osigura regionalni mir i sigurnost.

STAV: Türkiye pomno prati palestinsko pitanje. U tom kontekstu, također provodite intenzivnu diplomatske aktivnosti za Gazu. Imali ste sastanke i sa Ismailom Hanijem. Kako vidite tok situacije?

FIDAN: Od početka krize ulažemo intenzivne napore. Uspostavljanje kontakt grupe koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije i Arapsku ligu, te kasniji sastanci koje smo održali s mojim kolegama u važnim prijestolnicama, pokazali su da smo ujedinjeni. Kao što se može vidjeti i na sastanku D-8 koji smo održali s ministrima vanjskih poslova u Istanbulu u junu, mi na svim platformama zagovaramo pitanje Gaze.

Kako bismo osigurali pozitivan ishod pregovora, pružamo svaki mogući doprinos Kataru i Egiptu, koji su preuzeli posredničku ulogu po ovom pitanju.

Pozitivno je što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju koja uključuje prekid vatre u Gazi. Cijenimo Hamasov konstruktivan pristup po ovom pitanju. Nadamo se da će i Izrael imati pozitivan stav. Izrael mora shvatiti da neće postići ništa bombardiranjem Gaze.

Uz trajni prekid vatre bit će potrebno otvaranje koridora za humanitarnu pomoć, međusobno oslobađanje zarobljenika, povlačenje Izraela iz okupiranih područja u Gazi, siguran povratak raseljenih Palestinaca svojim kućama i početak obnove Gaze. Put do pravednog i trajnog mira moguć je kroz implementaciju rješenja o dvije države.

Kompromis među palestinskim grupama postao je još važniji u ovom periodu. Kao Türkiye, godinama ulažemo ozbiljne napore po ovom pitanju. Obavezno je da Palestinci djeluju u jedinstvu. U tom kontekstu, pozdravili smo deklaraciju koju su palestinske grupe usvojile u Pekingu 22. jula. Nastavit ćemo doprinositi svim inicijativama koje će donijeti mir palestinskom području.

Hakan Fidan: Alija Izetbegović i njegova borba za mene su veliki izvor inspiracije
STAV: Nakon Gaze da se vratimo sada na naš prostor. Türkiye je pretrpjela pokušaj državnog udara prije osam godina. FETÖ, počinilac pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, i dalje je veoma aktivan na Balkanu.

FIDAN: FETÖ je teroristička organizacija koja se zasniva na osvajanju vlasti na bilo koji mogući način, a bavi se i špijunskim aktivnostima, smatrajući na tom putu svako sredstvo dozvoljenim. Mračne dimenzije organizacije počele su da se razotkrivaju od 2012. godine. Oni su preko svojih pripadnika u pravosuđu i policiji pokušali preuzeti vlast. 15. jula, kao zadnja nada, pokušali su vojni udar preko pripadnika koji su se infiltrirali u vojsku. Sprečavanje puča dugujemo otporu našeg naroda pod vodstvom našeg predsjednika.

STAV: Kakav je status vaših inicijativa u balkanskim zemljama po ovom pitanju?

FIDAN: Pokušaj državnog udara pokazao je cijelom svijetu koliko je FETÖ opasna i organizirana struktura. To je organizirana kriminalna mreža koja predstavlja ozbiljnu prijetnju svakoj državi u kojoj djeluje. To se odnosi i na Balkan.

FETÖ, u zemljama u kojima je prisutan, pokušava da se sakrije iza aktivnosti koje sprovodi pod krovom obrazovnih i nevladinih organizacija. Ovo nas ne smije zavarati. Kako bi se ojačala, ova organizacija može pribjeći svim vrstama organiziranog kriminala, uključujući i pranje novca. Stalno upozoravamo naše sagovornike. Zajednička borba protiv ove organizacije, praćena razmjenom obavještajnih podataka na Balkanu, sve je jača.

Nastavit ćemo poduzimati sve korake da okončamo prisustvo FETÖ-a na Balkanu i eliminiramo prijetnje koje ova struktura predstavlja u regionu.

STAV: Nakon što ste započeli novu funkciju ministra, niste imali priliku doći u Bosnu i Hercegovinu. Može li se očekivati posjeta u bliskoj budućnosti?

FIDAN: Mnogo sam puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu tokom svojih bivših dužnosti. U periodu moje funkcije ministra sastajao sam se i sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine. U okviru bilateralne posjete u novembru prošle godine ugostio sam i svog kolegu Elmedina Konakovića u Ankari. Također, želim uzvratiti posjetu prvom prilikom.

Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto za nas. Želimo unaprijediti bilateralne odnose između naših zemalja na svim poljima. Tokom moje posjete koju ću imati, želimo razgovarati i o koracima koje možemo zajedno poduzeti za regionalnu stabilnost i mir. Türkiye je uvijek stajala uz narod i upravu Bosne i Hercegovine. Ova će se podrška nastaviti i u narednom periodu.

STAV: Pojedini u Bosni i Hercegovini kažu da Türkiye nije dovoljno prisutna na ovim prostorima, dok neki drugi tvrde da se miješa u naše unutrašnje stvari. Kakvo je vaše gledanje? Kako biste opisali stav i očekivanja Türkiye u vezi s Bosnom i Hercegovinom?

FIDAN: Ne dolazi u obzir da se miješamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje. Naravno, naše geografske, historijske i kulturne veze sa Balkanom izuzetno su jake. Ali to se ne može posmatrati kao problem. Smatramo ovo prednošću za jačanje odnosa. Kao što sam rekao, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto kod nas.

Teritorijalni integritet, suverenitet i političko jedinstvo Bosne i Hercegovine, kao i njen prosperitet, mir i stabilnost, za nas su od velike važnosti. Veze između nas veoma su jake. Iz tog razloga, u bilateralnim odnosima uvijek djelujemo u okviru bratstva, prijateljstva i saradnje. Podržavamo razvoj Bosne i Hercegovine obrazovnim, zdravstvenim, infrastrukturnim i kulturnim projektima, te ekonomskim ulaganjima.

STAV: Kao ministarstvo, imate li neke planove ili nove oblasti saradnje s Bosnom i Hercegovinom u narednom periodu?

FIDAN: Naravno, naš je cilj da dodatno jačamo našu saradnju konkretnim projektima u svim oblastima. Mi smo uvijek uz našu braću i sestre iz Bosne i Hercegovine i dalje ćemo biti uz njih.

Türkiye je od 1994. godine među državama koje su dale doprinos podržavanju mira u Bosni i Hercegovini. Naši vojnici trenutno služe u Bosni i Hercegovini u okviru EUFOR-a odnosno misije Althea.

Postoje projekti koje provodimo kroz naše organizacije kao što su TIKA, Institut Yunus Emre i Maarif fondacija. Krediti Ziraat banke i sve veće investicije turskih kompanija u Bosni i Hercegovini daju značajan doprinos ekonomskoj stabilnosti. Cilj nam je razvoj novih projekata posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva, infrastrukture i kulture.

Pored toga, među našim je prioritetima nastavak projekata regionalne saradnje kroz trilateralne mehanizme konsultacija između Turkiye, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i Turkiye, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

STAV: Vi ste i od prije, uključujući i vaše funkcije i prije Ministarstva vanjskih poslova, poznati javnosti u Bosni i Hercegovini. Šta za vas znači Bosna i Hercegovina?

FIDAN: Bosna i Hercegovina za mene je simbol nade. Bosna i Hercegovina je zemlja koju sam posjetio mnogo puta još od svog mandata kao predsjednika TIKA-e. Rahmetli Alija Izetbegović, njegova politička ličnost i njegova borba za nezavisnost Bosne i Hercegovine za mene su veliki izvor inspiracije. On je jedan od mislilaca koji je ostavio trag u mom umu. Da mu Allah podari Džennet.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button