Vijesti

Čeka nas teška zima: Skočila cijena struje, evo koliko su drva, ugalj, pelet

Grijanje na vlastito ložište uvijek će ostati najjeftiniji i najekonomičniji način grijanja, a to je dokazano nedavnom poskupljenjima električne energije.
Ljeto je na izmaku, bliže se hladniji dani, a potražnja za ogrijevom je sve veća.

Najisplativije je grijati se na drva i na pelet. Cijene su niže nego prošlih godina, a građani su sigurni da ih upravo taj tradicionalni način grijanja neće izdati, te da se neće desiti da ga u pola zime nestane, kao što se strahuje svake godine za plin.

Muhamed Helać, portparol preduzeća “Drvosječa” kazao je za Hayat.ba da je došlo do značajnijeg pojeftinjenja u odnosu na prošlogodišnje cijene u istom periodu, i da je to ponukalo domaćinstva i kupce da počnu sa nabavkom.

– Unazad dva mjeseca radimo punim kapacitetima. Iako se prethodnih godina iz raznih razloga poremetio tradicionalni period godine kad se nabavlja ogrijev, pa se nije znalo ni kada nabaviti, ni kad će biti najpovoljnije, sada se to već vratilo u normalu. Ogrijev je sada najjeftiniji i sad ga i treba nabavljati – govori Helać.

Cijene su sljedeće:

Kada je riječ o iscjepanim drvima, ona su jeftinija 20 posto. U avgustu prošle godine koštala su 165 KM, a trenutno je cijena 133 KM.

Na drvenom peletu je pojeftinjenje najveće. Sa prošlogodišnje cijene od 520 KM po toni, cijena je ove godine pala na 367 KM po toni. To je 30 posto pojeftinjenja.

Taj trend je pratio i drveni briket. Sa 450 KM cijena je pala na 279 KM.

Za ugljeve se cijena nije mijenjala i nije došlo ni do pojeftinjenja ni poskupljenja, mada to ne predstavlja neki značajan udar za tržište, s obzirom da se ugljevi sve manje koriste u domaćinstvima.

On smatra da će grijanje na vlastito ložište uvijek ostati najjeftiniji i najekonomičniji način grijanja, a to je dokazano nedavnom poskupljenjima električne energije.

– Kroz ovo poskupljenje udar su doživjela domaćinstva koja se griju na klimu, na toplotne pumpe. Osjetimo i povećanje od strane domaćinstava koja su se grijala na plin. Famozna i nepopularna zavrtanja ventila su dovela do toga da se ljudi odlučuju vratiti na vlastito ložište i imati toplotu u svojim rukama – pojašnjava naš sagovornik.

On je savjetovao da građani koji već nisu nabavili ogrijev to učine što prije.

– Sada se nabavlja ogrijev dok su temperature visočije, da se drva mogu efikasnije prosušiti, jer suha drva imaju veću toplotnu vrijednost nego sirova – kaže Helać.

Iz ovog preduzeća ističu da nude i kupovinu na rate za penzionere tokom cijele godine. Također početkom svake godine imaju akcije Upisa ogrjeva na rate za sva fizička lica u radnom odnosu, gdje oni potpišu ugovor i nakon određenog broja uplaćenih rata vrše isporuku. Tu su i ugovori sa sindikatima brojnih firmi, institucija i ustanova.

Iz Kluba potrošača Srednje Bosne smatraju da su enormne cijene peleta u prošloj godini dovele do toga da su građani počeli odustajati od peleta.

– Da li su te cijene bile realne? Mislim da nisu. Proizvođači i trgovci peleta su pokušali zaraditi ekstremno. To je rezultiralo padom cijena, tako da je sad pelet poprilično isplativ, ukoliko se sad nabavi. Međutim, bojim se uz poskupljenje struje koje je već na snazi, i koje će se odraziti na više račune, građani će tražiti alternativu. Za veće građane alternativa je plin koji još uvijek ima prihvatljivu cijenu, a struja sve manje. Bojim se da će u budućnosti doći do novog poskupljenja, ali je još uvijek na granici isplativosti. Treća varijanta je ogrijevno drvo, ali je ono već preskupo u većini države – govori Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne

Čeka nas teška zima: Skočila cijena struje, evo koliko su drva, ugalj, pelet
Dodaje da će građanima ova zima teško pasti.

– Poskupljenje struje se nije toliko primijetilo sad, ali kako se budemo bližili zimi i cijene budu rasle, očekujem da će rasti i računi više nego proporcionalno zbog tih izmijenjenih tarifa. Građani će sasvim sigurno osjetiti poskupljenje energenata, bez obzira da li se radi o poskupljenju električne energije samo za domaćinstva ili za privredu. To se uvijek prelivalo i na ugostiteljstvo, i trgovinu i na sve ostale privredne grane od kojih građani žive. I trgovci i ugostitelji će pokušati ugraditi nove cijene u svoje proizvode, tako da definitivno ćemo osjetiti rast električne energije u budućnosti, pogotovo kako ide zima – kazao je za Hayat.ba Arnautović.

Čeka nas teška zima: Skočila cijena struje, evo koliko su drva, ugalj, pelet

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button