NekategorisanoVijesti

MISTERIOZNI “OPORUŠ” STIGAO I U EVROPU: Virus ima blage simptome, ali je mutirao? Dvije mlade žene umrle od njega

Američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja /CDC/ saopštio je u srijedu da je među američkim turistima nakon povratka sa Kube otkriven ukupno 21 zaraženi virusom oropuš.
Virus oropuš (orov virus) širi se uglavnom preko ugriza mušica i određenih vrsta komaraca. Među simptomima su glavobolja, temperatura i bolovi u zglobovima i mišićima, ali je oboljenje u veoma retkim slučajevima smrtonosno.

Virus na Kubi

Većina pacijenata koja se vratila sa Kube prijavili su simptome između maja i jula.

U svom mjesečnom izvještaju CDC navodi da su tri pacijenta prebačena u bolnicu i da nema smrtnih slučajeva.

Kubansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je prošle sedmice da je od početka godine na ovom ostrvu registrovano više od 400 slučajeva zaraze virusom “oropuš”.

Slučajevi zaraze virusom ovog ljeta su prvi put zabilježeni i u Evropi.

Trenutno, nema određenih tretmana ili vakcina za liječenje ovog oboljenja.

Donedavno ograničen na područje Amazona, tajanstveni virus, koji prenose neke mušice i ponekad komarci, ubrzano se širi od kraja 2023. godine što izaziva međunarodnu zabrinutost. Ove je godine više od 8.000 potvrđenih slučaja zaraze, većinom u Brazilu, ali pogođeni su i Peru, Bolivija, Kolumbija i Kuba.

Od virusa preminule dvije mlade žene

Kako je objavio časopis “Nature”, u julu su zdravstvene vlasti u Brazilu izvestile o smrti dvije zdrave mlade žene što su prvi smrtni slučajevi zabilježeni otkako je virus identifikovan prije gotovo 70 godina. Brazilski zdravstveni službenici, takođe, istražuju nekoliko slučajeva malformacija i smrti fetusa koje je mogao uzrokovati virus. Naime, istraživanja pokazuju da se virus može preneti sa trudnice na fetus.

Početkom avgusta Panamerička zdravstvena organizacija podigla je nivo rizika za oporuš sa umjerene na visoku, navodeći geografsko širenje virusa i pojavu smrtnih slučajeva. To je zabrinjavajuće jer je virus dosad uzrokovao blage do umjerene simptome bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je prošle nedjelje objavila kako je javno zdravstveni rizik koji predstavlja virus oporuš visok na regionalnom, ali nizak na globalnom nivou.

Američki CDC savjetuje pomni nadzor ljudi koji se vraćaju iz pogođenih područja, a trudnicama preporučuje da ne putuju na Kubu.
Srbija Danas/Blic
Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button