Vijesti

Pa i ne bili više umorni! Nedim Sladić objavio zanimljive podatke o danima koji su iza nas

“Sa vrelim danima “družili” smo se 71.73 posto klimatološkog ljeta”, tvrdi.
-Ako uračunamo današnjih prognoziranih 32 stepeni Celzijusa, dobijamo 66. vreli dan ovog ljeta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (tj. maksimalna temperatura zraka >30 stepeni Celzijusa), ujedno s kojim ćemo zaustaviti brojač za klimatološko ljeto 2024. i podvući crtu s kojim, kako stvari stoje, dobijamo novog prvaka, a ljeto 2012. silazi na poziciju broj 2 – objavio je bh. meteorolog Nedim Sladić.

Prema izvještaju bh. meteorologa u junu smo svjedočili 14 vrelih dana, u julu 24, a do danas, u avgustu, imamo čak 28 dana s maksimalnim temperaturama iznad 27 stepeni Celzijusa.

Sladić podsjeća da smo u periodu od kraja jula do treće dekade augusta imali kontinuirana 24 dana s dnevnim temperaturama koje su prelazile 30 stepeni Celzijusa. Ovaj niz vrućina daje ukupno 28 vrelih dana u avgustu, što je samo jedan dan manje od prosjeka za cijelo klimatološko ljeto (juni, juli i august) u periodu 1991-2020. godine, koji iznosi 29 dana. U usporedbi s prosjekom iz perioda 1961-1990, gdje je prosjek bio tek 12 vrelih dana, ovo je značajan porast od 26 dana.

-Sa vrelim danima “družili” smo se 71.73 posto klimatološkog ljeta. Pa i ne bili više umorni – kazao je Sladić.

Pa i ne bili više umorni! Nedim Sladić objavio zanimljive podatke o danima koji su iza nas

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button