Zanimljivosti

Biljka koja je vrijedila kao zlato: Postavite je po kući i riješite se nepozvanih gostiju

Vjerovatno mnogi kod kuće imaju karanfilić ili klinčić, poznat po vrlo specifičan miris. Ova biljak bi trebala otjerati određene insekte koji često ulaze u vaš dom.

U mnogim domaćinstvu ima karanfilića, koji su nezaobilazni u pripremi raznih jela.
Ljudi ovu biljku poznaju hiljadama godina. Porijeklom iz Azije, nekada je bila vrijedna koliko i zlato u Evropi. Danas nije skupa, ali je i dalje visoko cijenjena, ponajviše zbog svog jedinstvenog mirisa koji odbija nepozvane goste iz kuće, piše Jutarnji.hr.

Karanfilić pomaže u odstranjivanju nekih štetočina, a najviše pomaže u odbijanju malih insekata koji jure kao što je srebrna ribica. Iako većina insekata koji uđu u vaš dom ne predstavljaju veliku prijetnju, mogu uzrokovati znatnu štetu, čak i u skladištima.

Ako ste ikada primijetili rupe sa žućkastim mrljama u svojim knjigama ili na odjeći, vrlo je vjerovatno da u svom domu imate srebrnu ribicu. Kako navodi Jutarnji, karanfilić je idealno rješenje za ovog insekta, koji se najčešće nalazi u mračnim prostorima poput podruma, ali i vlažnim mjestima poput kupatila. Srebrne ribice su posebno osjetljive na miris ovog začina.

Ako želite da se riješite sličnih insekata, trebali biste posložiti nekoliko karanfilića u posude i staviti ih iza vrata i na mjesta gdje sumnjate na insekte. Također možete sipati šaku mirisa u vrećice i staviti ih u WC ormariće ili postolje. To bi trebalo biti dovoljno da ih odvrati.

Za veću efikasnost, preporučuje se da redovno ponavljate ovaj postupak dok ne primijetite da su konačno nestali. Povrh svega, kaže se da klinčići odbijaju insekte kao što su komarci.

Izvor:n1info.ba

Related Articles

Back to top button