Vijesti

Policija RS-a morala skinuti vjerska obilježja sa oklopnih vozila

Kao rezultat krvične prijave Mirnesa Ajanovića, vjerski simboli su trajno uklonjeni sa policijskih vozila

Advokat i predsjednik stranke BOSS Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu koja je rezultirala uklanjanjem vjerskih obilježja sa oklopnih antiterorističkih policijskih vozila “Despot” u bh. entitetu Republika Srpska.

Ajanović je 4. aprila 2022. godine podnio prijavu protiv članova Vlade RS-a i odgovornih lica Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a RS zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijska vozila.

U odgovoru MUP-a RS-a Tužilaštvu BiH, navedeno je da su vjerski simboli korišteni tokom promotivnih ceremonija MUP-a RS, te da su nakon toga uklonjeni. Ipak, prema utvrđenim činjenicama od strane Tužilaštva BiH, obilježja sa likovima pravoslavnih svetaca ostala su na vozilima još godinu dana.

Ajanović je u svojoj prijavi ukazao na jasno kršenje državnih zakona, Zakona o slobodi vjere, Zakona o zabrani diskriminacije, te člana 145a. Krivičnog zakona BiH, koji zabranjuju diskriminaciju i izazivanje i raspirivanje vjerskog omalovažavanja i netrpeljivosti. Postavljanje vjerskih simbola jedne vjere na službenu imovinu, kao što su policijska vozila, vrši diskriminaciju i omalovažava prava svih ostalih građana, bez obzira na njihovu vjeru ili vjersko neopredjeljenje.

-Oklopna antiteroristička vozila, koja svojim izgledom izazivaju (strah)(o)poštovanje, korištena su kao platforma za isticanje vjerskih simbola jednog od naroda u BiH. Time se kod ostalih građana, vjerski opredijeljenih ili neopredijeljenih, podsticalo osjećanje nesigurnosti i straha, posebno zbog činjenice da su ti simboli postavljeni na vozila u Republici Srpskoj gdje je jedan narod većinski dominantan. Ista reakcija bi bila da su na policijska vozila u FBiH postavljena islamska, katolička ili druga vjerska obilježja – naveo je Ajanović.

Kao rezultat krvične prijave Mirnesa Ajanovića, vjerski simboli su trajno uklonjeni sa policijskih vozila, što predstavlja značajan uspjeh u borbi protiv diskriminacije građana i zloupotrebe javnih sredstava.

(FOTO: Srna)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button