Vijesti

Proučena hatma dova: Niz događaja u čast bh. pjesnika Safvet-bega Bašagića

Izložba se organizira u povodu 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i 90. godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića
Svečano otvorenje izložbe “Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića” upriličeno je danas u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Ovo je veliki dan obzirom da izložba po prvi put dolazi u BiH. Izložba se organizira u povodu 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i 90. godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini.
Riječ je o unikatnoj izložbi Bašagićeve rukopisne ostavštine, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a koju je 1997. godine UNESCO upisao na listu svjetske dokumentarne baštine “Pamćenje svijeta” („Memory of the World“).

Uoči otvorenja izložbe, pred Bašagićevu dušu proučena je i poklonjena hatma-dova ispred Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

-Sve dok čuvamo tradiciju, utemeljujemo se u onom što je naša prošlost i otvaramo mogućnost da se spremimo za budućnost. Naša baština nam je ostavljena u amanet. Uvijek je prepoznajemo i osjećamo i stremimo ka njenoj blizini kako bi spoznali odakle kulturološki potičemo – kazala je Haruna Bandić koja je danas pratila ovaj veliki događaj.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button