Zdravlje

Kupujete narezani hljeb u plastičnim vrećicama? Nakon ovog dobro ćete razmisliti

Takav hljeb često sadrži konzervanse i aditive koji mu produžuju rok trajanja
Narezani hljeb u plastičnim prozirnim pakiranjima vrlo je praktičan. Ne treba ga rezati, pogodan je za mazanje namaza, izradu sendviča, a čini se da i nekako traje duže. No, je li to baš tako?

Takav hljeb često sadrži konzervanse i aditive koji mu produžuju rok trajanja, a čuvanje u plastičnim vrećicama može dovesti do sporijeg sušenja.
Nataša Hulak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otkriva za portal foodfacts.news da se smatra da nakon pečenja nema aktivnih endospora plijesni, od kojih su to najčešće Aspergillus i Penicillium (bijela i zelena plijesan) te se bilo koja pojava kvarenja izazvana njima može pripisati rukovanju i procesiranju prilikom pakiranja u vrećice.

Kratkoročno, dodaje, ovo je učinkovito u održavanju hljeba mekim, ali na kraju može potaknuti rast plijesni jer se čuvanjem u vrećicama sprečava cirkulacija zraka i stvara se povećano vlažno okruženje koje pogoduje njihovom rastu.

Na kraju možemo zaključiti da rezani hljeb u plastičnoj vrećici možete nastaviti kupovati, ali uz oprez koliko dugo i gdje ga skladištite.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button