Islamske teme

Ako želiš biti sretan… (za one koji su na iskušenjima)

Budi zadovoljan sa onim što ti je Allah odredio ma kako ti se iskušenje činilo teškim, velikim, gorkim, jer: “Ti ne znaš, možda Allah nakon toga da bolju priliku!” (Et-Talak, 1)

Svakog trena budi svjestan riječi svoga Gospodara: “Vi možda nešto prezirete, a Allah baš u tome da ogromno dobro!” (En-Nisa, 19)

Možda se tvoja ženidba odgodi, tvoj posao, izliječenje i mnogo šta drugo, ali znaj da se tvoja nagrada neće odgoditi! Znaj da ćeš sigurno biti nagrađen za svoje strpljenje i onoliko koliko budeš strpljiv, toliko ćeš poslije i biti radostan.

Ne zaboravljaj: “Pa, doista je s tegobom i olakšica! Doista je s tegobom i olakšica!” (Eš-Šerh, 5-6)

Znaj da se do uspjeha i sreće, a naročito ahiretske, ne može doći osim putem strpljenja. Na tom putu mora se mnogo biti strpljiv. Džehennem je prekriven strastima a Džennet je prekriven iskušenjima. Zato budi strpljiv i očekuj dobro svoga Gospodara. On je rekao: “A ako se strpite, pa doista dobro pripada strpljivima!” (En-Nahl, 126)

Bolest, siromaštvo, dugovi … Zemlja ti postaje tijesna. Strpi se, ne očajavaj. Budi ubjeđen da što su iskušenja veća, to je izlaz bliži.

Prisjeti se Ejjuba, alejhis-selam, kako ga je Svevišnji Allah iskušao bolešću osamnaest godina, nakon čega mu je podario izliječenje i nadomjestio sve što je tokom tih godina izgubio. Kako se ponašao Ejjub, alejhis-selam, u tih osamnaest godina. Svevišnji Allah kaže: “Mi smo ga našli strpljivim!” (Sad, 44)📌

Prisjeti se Ja‘kuba, alejhis-selam, kad je izgubio Jusufa, pa drugog sina Benjamina. Nije govorio osim: “Lijepo strpljenje!” (Jusuf, 82)

Nakon iskušenja i strpljenja u njima, svima je pripao lijep završetak.🌹

Zato je Omer, radijallahu anh, i rekao: “Shvatili smo da su najljepši trenuci našeg života bili upravo oni koji su bili ispunjeni strpljenjem.”💌

Dr Hajrudin Ahmetović

Izvor:

Related Articles

Back to top button