Vijesti

Smijali mu se kad su vidjeli šta uzgaja, a sad zgrće novac: Potražnja je ogromna

Ono što je započelo kao hobi, brzo je preraslo u ozbiljan posao.
Uzgoj indijanskih banana postaje sve popularniji među slavonskim voćarima, zahvaljujući rastućim temperaturama i pogodnom tlu.

Ovogodišnja berba je završena, a ovaj egzotični plod, koji potječe iz Sjeverne Amerike, pokazao se kao pravi pogodak za uzgoj u Slavoniji.

Jedan od pionira uzgoja ovog voća je Tihomir Reiter iz Čepina, koji je prije nekoliko godina u porodičnom dvorištu posadio dvadesetak stabala indijanskih banana. Ono što je započelo kao hobi, brzo je preraslo u ozbiljan posao.

“Bilo je smijeha sa svih strana, kakve indijanske banane sadite u Čepinu, međutim ja sam rekao – za četiri – pet godina kada dođe nasad – vidjet ćete. Potražnja je sada ogromna”, kaže Tihomir za HRT.

Uz indijanske banane, sve veći interes Hrvati pokazuju i za druge neuobičajene kulture poput domaćeg kikirikija i smokava, koje se inače vežu za mediteranske i tropske krajeve. Prema riječima stručnjaka, klimatske promjene omogućavaju širu lepezu kultura pogodnih za slavonsko tlo.

Smijali mu se kad su vidjeli šta uzgaja, a sad zgrće novac: Potražnja je ogromna
Smijali mu se kad su vidjeli šta uzgaja, a sad zgrće novac: Potražnja je ogromna
‘Treba se odmaknuti od pšenice’

“Tla su pogodna, vode imamo daleko više nego u tim krajevima odakle te biljke znaju doći, temperature su dosegnute. Na nama je samo da razmislimo hoćemo li piti rakiju od šljiva ili indijanskih banana, smokava”, rekao je pomalo u šali prof. dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta za agrobiotehničke znanosti u Osijeku.

Same po sebi, indijanske su banane slatke i još zdravije od uobičajenih. “Sadrže jako puno antioksidansa i puno minerala, vitamina koje drugo voće ne sadrži. Od njih se čak u Americi proizvode lijekovi protiv karcinoma”, rekao je Tihomir Reiter.

S obzirom na sve veće klimatske izazove, prof. Stipešević smatra da bi slavonski poljoprivrednici trebali ozbiljno razmisliti o prilagodbi i uvođenju novih kultura poput indijanskih banana.

“Treba se odmaknuti od pšenice, kukuruza, čak i od soje i prigrliti te nove kulture koje dolaze zbog prilagodbe ovakvim vremenskim problemima”, poručio je prof. dr.sc. Bojan Stipešević.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button