Zanimljivosti

Naučnici dokazuju: Jedna noć LOŠEG SNA mogla bi da utiče na vas CIJELE NEDJELJE

Studija koju je sprovela naučnica Ana Marija Trijana sa Univerziteta Aalto u Finskoj otkriva da svakodnevne aktivnosti mogu imati dugotrajan efekat na naš mozak, čak i do 15 dana nakon događaja. Kroz 19 sedmica praćenja, ona je koristila nosive tehnologije i pametni telefon kako bi prikupljala podatke o svom fiziološkom stanju i ponašanju, uz periodična fMRI skeniranja za procjenu kognitivnih funkcija poput pažnje i pamćenja.

Jedan od ključnih zaključaka istraživanja jeste da efekti poput lošeg sna mogu trajati mnogo duže nego što bismo očekivali. Na primjer, jedna noć poremećenog sna ne samo da otežava fokusiranje sljedećeg dana, već može negativno uticati na kognitivne funkcije i pamćenje čitavu sedmicu ili čak duže. Studija je otkrila dva obrasca odgovora mozga: kratkoročne efekte koji traju oko nedelju dana i postepene, dugoročnije efekte koji se mogu osjetiti čak 15 dana kasnije.

Ova jedinstvena studija ukazuje na to da naše svakodnevne navike i ponašanje ostavljaju dugotrajan otisak na funkcionalnu povezanost našeg mozga, što ima važne implikacije za razumijevanje kako životni stil može uticati na mentalno zdravlje i kogniciju, prenosi Novi.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button