Vijesti

Turski ministar unutrašnjih poslova: Troje šehida, 14 ranjenih u terorističkom napadu u Ankari

Yerlikaya je zamolio građane da uzmu u obzir samo objave iz službenih izvora.
Najmanje tri osobe su položile život kao šehidi, a 14 je ranjeno u današnjem terorističkom napadu na kompleks Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u glavnom gradu Ankari, potvrdio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya, javlja Anadolija.

– Dvojica terorista su neutralizirana u terorističkom napadu na objekte TUSAS-a u Kahramankazanu, u Ankari. Nažalost, u napadu imamo troje šehida i 14 povrijeđenih – naveo je Yerlikaya na društvenim mrežama te dodao:
– Neka se Bog smiluje našim šehidima, a našim ranjenicima želim brz oporavak. Osuđujem ovaj gnusni napad. Naša borba će se nastaviti s ustrajnošću i odlučnošću sve dok posljednji terorist ne bude neutraliziran.

Yerlikaya je zamolio građane da uzmu u obzir samo objave iz službenih izvora.

Snimci terorističkog napada na objekat Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u Ankari Kahramankazan ispred kojeg je došlo do eksplozije i dalje stižu. Kako navodi turski list Yeni Safak, teroristi su izašli iz taksija koji su ukrali sa oružjem duge cijevi i otvorili vatru na zaposlenike koji su završavali smjenu. Dok su trenuci ulaska terorista u objekat snimljeni kamerom, na snimku se ističu dvoje terorista, navodi list.

Turski ministar unutrašnjih poslova: Troje šehida, 14 ranjenih u terorističkom napadu u Ankari

Potpredsjednik Republike Turske Cevdet Yilmaz osudio je današnji teroristički napad u Ankari, glavnom turskom gradu, poručivši kako je podmukli teroristički napad bio usmjeren na postignuća Turske u obrambenoj industriji.

– Osuđujem podmukli teroristički napad na kompleks Turske zrakoplovne i svemirske industrije – TUSAS. Neka se Bog smiluje herojima naše odbrambene industrije koji su stradali u napadu, a našim ranjenima želim brz oporavak – piše u poruci Yilmaza na društvenim mrežama.

– Ovaj podmukli teroristički napad bio je usmjeren na postignuća Turske u odbrambenoj industriji. Međutim, treba znati da ovi napadi neće moći odvratiti herojske zaposlenike naše odbrambene industrije, niti jednog građanina koji dan i noć prolijeva znoj za ideal potpuno nezavisne Turske na svakom polju – naveo je Yilmaz, te zaključio:

– Naša snažna i odlučna borba protiv terorizma i terorističkih organizacija nastavit će se, kao što smo činili i do sada.

Ministar pravosuđa Yilmaz Tunc izjavio je da je Ured glavnog javnog tužitelja u Ankari pokrenuo istragu u vezi s terorističkim napadom na kompleks TUSAS-a.

Tunc je osudio teroristički napad koji je danas u poslijepodnevnim satima izveden u Ankari, glavnom gradu Turske.

– Snažno osuđujem i proklinjem teroristički napad na objekte Turske zrakoplovne industrije u četvrti Kahramankazan u Ankari. Ured glavnog javnog tužitelja u Ankari pokrenuo je sudsku istragu u vezi s podmuklim terorističkim napadom, a dodijeljeni su jedan zamjenik glavnog tužioca i osam javnih tužilaca. Neka se Bog smiluje našim šehidima, a našim ranjenicima želim brz oporavak – poručio je Tunc.

Ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, osvrnuvši se na teroristički napad, poručio je kako Turska neće odustati od koraka koje je poduzela u oblasti odbrambene industrije.

– Nikada nećemo odstupiti od odbrambene industrije i putovanja na koje je krenula naša nacionalna tehnologija. Nacionalni tehnološki potez i nacionalna odbrambena industrija ključ su za potpuno nezavisnu Tursku – poručio je Kacir.
Predsjednik glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ozgur Ozel osudio je teroristički napad na kompleks TUSAS-a.

– Osuđujem teroristički napad na objekte TUSAS-a u Kahramankazanu, Ankara. Našim građanima stradalim u napadu želim Božiju milost, našim ranjenicima brz oporavak, a našem narodu izražavam saučešće. Osuđujem terorizam bez obzira na to od koga i odakle dolazio -poručio je Ozel.

Related Articles

Back to top button