Islamske teme

Ademu,a.s., i Havi je naređeno da se ponovo upoznaju na Zemlji

Kada su Adem, a.s., i žena mu Hava, protjerani iz Dženneta nakon grijeha koji su počinili, kada su spušteni na Zemlju, Allah Uzvišeni im je naredio da se nađu, ponovo upoznaju i započnu svoj dunjalučki život.

Adema, a.s., praoca ljudskog roda, spustio je u Indiju, a Havu u Džiddu, dnašnja Saudijska Arabija. Inače, džidda znači nana ili pranana, jer je tu započela dunjalučki život Hava, supruga Ademova, a.s., pranana ljudskog roda.

Naredio im je Allah da se nađu i ponovo upoznaju na Arefatu, brdu nadomak Mekke, sa posebnom važnošću za muslimane, iz više razloga. Arefat dolazi od glagola AREFE, JEARIFU, upoznati se, poznavati, jer su se tu ponovo vidjeli, upoznali i započeli svoj dunjalučki zivot Adem, a.s., i žena mu Hava.

Od Indije do Arefata, put je mnogo duži, za razliku od distance Džidda Arefat, koja je znatno kraća.
Adem, a.s., da bi našao svoju izabranicu, ONU PRAVU, rekli bismo, putovao je mnogo duže i uložio znatno veći trud i napor, da bi našao pravu ženu za sebe.
I ona je tražila, nije samo sjedila i čekala, ali je njen put i trud znatno manji od njegovog.

To je pouka koja će važiti do Sudnjeg dana…čovjek da bi našao hajirli ženu, moraće da uloži veliki trud na putu ostvarenja tog velikog cilja.
Problem je samo što mnogi kada misle i budu ubjeđeni da su do tog cilja došli, uvide vremenom da su se prevarili…

Prof. Sanin Musa

Related Articles

Back to top button