Islamske teme

Kraljice islama, tvoj izgled je tvoja da’va!

Ti znaš da si vrijedna, da je svaki milimetar tvoga tijela neprocjenjiv. Zbog toga ljubomorno čuvaš svoju ljepotu od svih koji je nisu dostojni. Ti ne dozvoljavaš da se ukaže ni najmanji dio tvoje ruke, noge ili vrata, poduzela si sve korake da se zaštitiš i da hidžab izgleda kako treba. Znaš da si biser brižljivo čuvan u školjci i znaš da treba školjku brižljivo čuvati, ne oskravivši je, jer ako oskrnaviš školjku, biser će se ukazati, a samim tim i izgubiti svoju vrijednost. Ti ne udovoljavaš ljudima prilagodivši i moderniziravši svoj izgled, znaš da ne ovisiš od onih koji ne mogu pomoći ni sebi ni drugima, znaš da je tvoj život i tvoja smrt u rukama Allaha Uzvišenog i samo Njemu udovoljavaš.

Ti si daleko iznad zablude opravdavanja nešerijatskog hidžaba hadisom ,, Allah je lijep i voli ljepotu”. Ti si iznad definicije ljepote po zapadnim aršinima. Davno si ”pročitala” modu i modne dizajnere u rozim košuljicama koji bi htjeli ženu predstaviti kao pokretnu vješalicu za odjeću. Prozrela si i prezrela njihove definicije savršene ljepote , i svako ko odgovara šablonu valja, a onaj ko se ne uklapa u ”savršene” proporcije i najnoviji modni hit neka se muči sa kompleksima. Ti poštuješ samo jednu definiciju, onu istinsku, u koju nema sumnje i koja ne pravi razliku i komplekse. Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže: ,,Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem.” (Prijevod značenja Et-tin, 4.)
To je sve. Poslije ove istine sve drugo je laž. Nema više boja i modela, veličina i savršenih proporcija, lažnog tena, steznika i raznih umetaka … Ti si slobodna, elhamduillah.

Ljudi te ne interesuju, ti znaš da si lijepa i vrijedna, i ne treba ti potvrda i pohvala. Ničija. Ni muška, ni ženska. Nije ti potrebno da izlažeš svoju fotografiju gdje god imaš priliku, kako bi svi vidjeli tvoje misteriozne oči, ili kako ti lijepo stoji nova mahrama. Nisu ti potrebni ničiji lajkovi i komentari.

Ti znaš da je čupanje obrva haram, da itekako ima veze ako ti odjeća ocrtava tijelo na bilo kojem dijelu, ili ako ti je suknja malo providna kod članaka. Svjesna si da je tvoj izgled tvoja da’va i ne želiš širiti zabludu. Ne želiš doći na Sudnji dan, a da te dočekaju žene koje nikad nisi vidjela i poznavala, ali koje su tebe vidjele i povele se za tobom i tvojim ”stilom”, koje će tebe optuživati za svoj grijeh, jer one nisu znale, a ti jesi, ti si redovno posjećivala vjerska predavanja, ti si imala diplome medresa i fakulteta islamskih nauka.

Budi dostojanstvena, kao kraljica. Jesi li nekad posmatrala ponašanje kraljica, princeza i dama iz visokog društva? Njihov hod, govor, način sjedenja? Sve je dostojanstveno, elegantno, sa mjerom, bez naglih pokreta. Ti si kraljica, kraljica islama. Ti hodaš dostojanstveno, pričaš tiho, obaraš svoj pogled, ne zbog toga što si jadna i podređena, već naprotiv, zbog toga što si daleko iznad ovudunjalučkog blata. Ti si daleko iznad besposlenih provokatora i provokatorki na ulici i u sredstvima javnog prijevoza. Oni ne zavređuju tvoj bistri pogled, riječ, a kamoli suzu. Nisi dužna i nemaš potrebu da se pravdaš i objašnjavaš. Zapamti, kada bi se kraljica raspravljala i objašnjavala sa svakim prolaznikom, više ne bi bila kraljica.

Autor: Amra M
minber.ba

Related Articles

Back to top button