Pitanja i odgovori

Kako prekinuti zaruku?

Pitanje: Zaručena sam s jednim mladićem mjesec dana, pa me zanima da li mi je dozvoljeno da vratim zaruke i da se udam za drugog mladića ili je ipak potrebno da mladić koji me je zaručio trenutno prekine zaruke?

Odgovor: Uvažena sestro, u vjerodostojnim hadisima Allahov Poslanik zabranio je da čovjek prosi na prosidbu svoga brata. (Buhari i Muslim) To se ogleda u tome da, ako je prosac otišao kod staratelja djevojke kako bi je isprosio, te ako mu oni (staratelj i djevojka) ne daju odgovor i on čeka njihov odgovor, to je vrijeme u kojem je, po islamu, zabranjeno drugom proscu da prosi istu djevojku.

Šta vi mislite pod pojmom zaruke, to je nejasno.

U svakom slučaju, bez obzira da li vi svojim pitanjem aludirali na islamsku prosidbu, period u kojem prosac čeka odgovor od zaprošene djevojke, ili aludirali na nešto drugo što je kod nas poznato kao zaruka, vi u svakom od spomenutih slučajeva imate potpuno pravo da odbijete prosca za kojeg smatrate da nije za vas i da vratite zaruku koju ste uzeli od prosca. Ako ne biste imali pravo da odbijete prosca i da vratite zaruku, onda bi sam čin prošnje i zaručivanja značio pristanak na brak, što nije ispravno niti tačno.

S druge strane, i prosac ima pravo da odustane od prosidbe, ali njegovo odustajanje nije uvjet da biste vi mogli da prekinete zaruku. Kao što on ima pravo da odustane od prošnje i prekine zaruku, isto tako vi i vaš staratelj (pošto u islamu nije dovoljan samo pristanak djevojke, već je za validnost braka potrebna i saglasnost njenog staratelja), imate pravo da odbijete prosca ili da prekinete zaruku i da vratite eventualne poklone koje ste uzeli prilikom prosidbe ili zaruke.

Minber.ba

Related Articles

Back to top button