Pitanja i odgovori

Ženidba židovkinjom ili kršćankom

Pitanje: Je li dozvoljeno muslimanu da se oženi ženom strankinjom, kršćankom ili židovkinjom, koja će ostati u svojoj vjeri, ili onom koja kaže mužu da će prihvatiti islam nakon sklapanja braka, međutim, kada stupe u brak, ona odbija da prihvati islam?

Odgovor: Muslimanu je dozvoljeno da se oženi ehlul-kitabijkom – kršćankom ili židovkinjom, ako su slobodne, tj. nisu robinje, i čestite –čedne, na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ”Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena; i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kad im vjenčane darove njihove dadete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za priležnice uzimate. A onaj ko otpadne od prave vjere – uzalud će mu biti djela njegova i on će, na onom svijetu, nastradati.” (Trpeza, 5.)
Svakako da je prioritetnije da musliman oženi mu’minku – vjernicu, a ostavi ženidbu židovkinjom i kršćankom kako ne bi njega i njegovo potomstvo zavela svojom vjerom.

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 3081, 18 tom, str. 315)

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button