Islamske teme

3 razloga zbog kojih je važno postaviti djeci jasna pravila i granice

Discipliniranje i odgoj djece cesto je predmet razgovora medu roditeljima, ali i strucnjacima. Kada i kako postaviti granice, na koji nacin se postaviti u konfliktnim situacijama i u kojoj mjeri ici na ruku djetetu – nisu uvijek u suglasnosti sa svima i ne postoje apsolutna mjerila i pravila. Donosimo vam tri razloga zbog kojih je važno postaviti granice, a na vama je da odlucite na koji nacin cete to uciniti i u kojim slucajevima.

1. Granice omogucuju djeci da se osjecaju sigurno

O nekim stvarima ne treba pregovarati s djecom nego odmah postaviti jasne granice koje se ne smiju prelaziti. Pravila i rutine poput vremena kada ce dijete ici u krevet, koliko ce sati dnevno smjeti provesti ispred televizora te kada je vrijeme i u kojoj varijati za mobitel – donose iskljucivo roditelji.

To omogucuje djetetu da se osjeca sigurno i zašticeno jer predvidljivost i rutina smanjuju tjeskobu te nesigurnost djeteta. Postavljanje granica ne znaci da ste strog roditelj koji ne osluškuje potrebe svoga djeteta, nego da ste roditelj kojemu su sigurnost i dobar odgoj na prvom mjestu.

2.Granice i pravila prekidaju razvoj narcizma

Narcizam kod djece je normalan i u skladu s njihovim razvojem, medutim ukoliko se on na vrijeme ne zaustavi može prerasti u ozbiljan problem u kasnijoj životnoj dobi.

Dijete koje zna da postoje granice ugadanja od strane roditelja – kasnije ce se lakše nositi s životnim razocaranjima i cinjenicom da se svijet ne vrti oko njih te da ne može sve biti kako oni žele. Svijest o granicama djeci omogucuju da budu povezanija sa stvarnim svijetom i nema potrebe ih pretjerano hvaliti za svaku sitnicu.

3. Neka se malo muce

Nemojte djetetu sve servirati na pladnju i onemoguciti mu da se upozna s preprekama i trudom koji je nužno uložiti u mnoge aktivnosti.

Mnogi roditelji ne žele da njihova djeca dožive razocaranje, da padnu i ozlijede se ili da se muce s nekim preprekama, ali upravo je to kljucna stvar odgoja i poticajnog razvoja djeteta.
Najveca pomoc je katkad ne pomoci i dopustiti djetetu da samo pronalazi rješenja i razvija vještine nužne za sretan i ispunjen život koji ce biti temeljen na samopouzdanju i samodostatnosti.

gloria.hr

Related Articles

Back to top button