Pitanja i odgovori

Pitanje: Zanima me je li halal sljedeći način nagradnog kviza?

Pitanje:

Zanima me je li halal sljedeći način nagradnog kviza: učesnici u kvizu takmiče se iz znanja o islamu, siri itd., tako što na postavljena pitanja pošalju svoje odgovore a komisija ili odbor džemata izvlačenjem npr. tri tačna odgovora nagradi knjigom, kasetom ili novcem, bilo istom ili različitom nagradom. Meni je sumnjivo izvlačenje dobitnika da ne bi bilo kao igre na sreću!? Ima li šerijatska prepreka za organizovanje takvog takmičenja?

Odgovor:

Nema zapreke za organizaciju takvog takmičenja, s obzirom da fond nagrada daje treća strana tj. džamijski odbor, a ne učesnici u takmičenju. Što se tiče izvlačenja, ni to nije problematično, jer je bacanje kocke šerijatski validno i koristi se u svim situacijama kada više osoba ravnomjerno polažu pravo na istu stvar. Poslanik, s.a.v.s, bi, kada hoće krenuti na put bacao kocku između svojih žena. Ona koja bi bila izvučena išla bi s njim.

Na pitanje odgovorio doc. dr. Šukri H. Ramić, dekan Islamske pedagoške akademije u Zenici i član Rijaseta islamske zajednice u BiH

Related Articles

Back to top button