Poučne priče

Poučna priča: Car i sjeme

Jednog dana pozvao je sve mlade ljude iz kraljevstva, zajedno. Rekao je: “vrijeme je za ostavku i za odabir novog cara. Odlučio sam da odaberem jednog od vas.” Djeca su bila šokirana. Ali car je nastavio: “Danas ću dat svakom od vas jedno posebno sjeme. Želim da se ta biljka posadi, zalijeva i da se vratite za jednu godinu sa onim što je naraslo od ovog jednog sjemena. Ja ću prosuditi biljke koje ste donijeli i odabrat ću slijedećeg cara.”

Jedan dječak po imenu Ling je bio tamo taj dan i on je kao i ostali dobio sjeme. Otišao je kući i uzbuđeno ispričao majci priču. Ona mu je pomogla naći posudu i plodno tlo i on je zasadio sjeme i zalijevao ga pažljivo. Svaki dan je zalijevao i gledao da li biljka raste. Nakon otprilike tri sedmice, ostali mladići počeli su govoriti o njihovim sjemenima i biljkama koje su počele rasti. Ling je nastavio kontrolisati njegovo sjeme, ali nikad ništa nije raslo.

Tri sedmice, četiri sedmice, pet sedmica je prošlo. I dalje ništa. Do tada, drugi su govorili o svojim biljkama, ali Ling nije imao biljku i on se osjećao nesupješnim. Šest mjeseci je prošlo, i dalje ništa u Lingovoj posudi. On je samo znao da je ubio svoje sjeme. Svi ostali su imali drveća i visoke biljke, ali on nije imao ništa. Ling nije ništa govorio svojim prijateljima.

Međutim on je neprestano čekao da njegovo sjeme počne rasti. Godina je konačno prošla i svi mladići iz kraljevstva donijeli su svoje biljke caru na uvid. Ling je rekao svojoj majci da neće odnijeti praznu posudu. Iskreno o onome sto se dogodilo, osjetio je mučninu u stomaku, ali znao je da je majka bila u pravu. On je odnio svoju praznu posudu do palače. Kad je Ling stigao, on je bio zadivljen biljkama uzgojenim od strane drugih mladića. Bile su lijepe- u svim oblicima i veličinama. Ling je stavio praznu posudu na pod, i mnogi dječaci iz grupe su mu se smijali.

Nekoliko njih se sažalilo na njega i samo su rekli: “hej dobar pokušaj”. Kada je car stigao, promatrao je sobu i pozdravio mlade ljude. Ling je pokušavao da se sakrije iza. “Kako dobre biljke, drveće i cvijeće ste uzgojili!” reče car. “Danas, jedan od vas će biti imenovan kao slijedeći car”. Odjednom car je uočio Linga na kraju sobe sa praznom posudom. Naredio je svojim stražarima da ga dovedu ispred njega. Ling je bio preplašen. “Car zna da nisam uspio! Možda će me ubiti!” Kada je došao do fronta, car ga je upitao za ime. “Moje ime je Ling” on je odgovorio. Svi su mu se smijali i ismijavali ga. Car je rekao svima da se utišaju. Pogledao je Linga, a zatim je najavio svima “Evo vašeg novog cara! Njegovo ime je Ling!”

Ling nije mogao da vjeruje. Lingovo sjeme nije raslo. Kako on može biti novi car?

Onda car reče: “Prije godinu dana, ja sam ovdje svima dao sjeme. Rekao sam da vam da uzmete sjeme, posadite ga, zalijevate, te mi ga danas donesete. Ali ja sam vam dao kuhano sjeme koje ne može rasti. Svi vi, osim Linga, ste mi donijeli drveće, biljke i cvijeće. Kada ste otkrili da sjeme neće rasti zamijenili ste ono sjeme koje sam vam dao, Ling je jedini hrabar i pošten da mi donese posudu sa mojim sjemenom. Dakle, on je taj koji će biti novi car.

Izvor: islamcan.com

Za Akos.ba prevela: Alma Šašić

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button