Islamske teme

Allah ne voli da u tvome srcu ima konkurenciju!

O ti koji u ovom trenutku kvasiš obraze suzama ogorčenosti i razočarenja jer te je pogodila nedaća ili iskušenje… O ti koji si iskušan gubitkom najdražeg, kome su snovi srušeni a lađe potonule… O ti, kojeg Gospodar želi da obraduje!

Ne dopusti da te očaj savlada, niti iskušenje nadvlada. Znaj da upravo o tebi i tebi sličnima Gospodar na tako mnogo mijesta u Kur’anu govori. Govori sa posebnom ljubavlju i obećanjima. “Ono što je u vas – prolazno je, a ono što je u Allaha – vječno je. One koji su trpjeli Mi ćemo sigurno nagraditi mnogostrukom nagradom za ono što su činili.” (sura An-Nahl, 96)

Ono za šta si vezao svoje srce, ono zbog čega u ovom momentu tuguješ, to je svakako prolazno. Rastanak je neminovan, bilo iskušenjem, bilo tvojim odlaskom u vječnost. Ono što te čeka za strpljivost i pomirenje sa Allahovom odredbom mnogo je bolje, i vječno je. Uči iz Allahove Knjige i znaj da je tvoj Gospodar iskušavao i one koji su bili mnogo bolji od tebe, a njihovo srce oslobodio od svega, osim ljubavi prema Njemu.

Sjeti se Ibrahima a.s. (a on je bio Halilullah, Allahov prijatelj) Gospodar mu je darovao sina Ismaila, kojeg je Ibrahim mnogo volio. Prvo iskušenje mu je bilo to što ga je morao sa majkom odvesti u pustu dolinu Mekke, a nekoliko godina poslije dolazi mnogo teže iskušenje. Objavom u snu Ibrahimu a.s. je naređeno da zakolje svog voljenog i jedinog sina! Zamisli samo težinu tog iskušenja, ali i spremnost Ibrahima a.s. da ga žrtvuje! Onog momenta kada je u Ibrahimovom srcu pokornost i ljubav prema Allahu nadvladala ljubav prema najvoljenijem na ovom svijetu- sinu Ismailu, Allah mu poklanja ponovo sina tako što mu umjesto njega šalje ovna kojeg je Ibrahim zaklao.

Sjeti se Jakuba a.s. Imao je dvanaest sinova, ali je jednog posebno volio, Jusufa a.s. Gospodar ga je iskušao godinama razdvojenosti od najvoljenijeg sina. Nastupile su za Jakuba a.s. godine tuge, neizvjesnosti i jada, ali ne i izgubljena nada u Gospodara. I On ga je nagradio, vratio mu je Jusufa a.s.

Sjeti se Ejjuba a.s. Imao je sve što se poželjeti može. Ugled, imetak, porodicu, zdravlje… Gospodar ga je iskušao gubitkom svega. Njegova strpljivost i zadovoljstvo sa Allahovom odredbom su posebano spomenuti u Kur’anu. Za njega Gospodar kaže: „Mi smo znali da je on izdržljiv; divan je rob on bio i mnogo se kajao!“ (sura Sad, 44) Kao nagradu za njegov sabur, Allah mu je dao duplo više blagodati nego je ranije imao!

Sjeti se Sulejmana a.s. kojeg je Gospodar iskušao bolešću, ali mu je kao nagradu za strpljenje podario vlast kakvu nikom nikada nije dao i neće dati! “Gospodaru moj,” – rekao je – “oprosti mi i daruj mi vlast kakvu niko, osim mene, neće imati! Ti uistinu, bogato daruješ!” (sura Sad, 35)

Sjeti se Musaove majke koja je svoje voljeno čedo spustila u rijeku Nil, da ga nosi. Vjerovala je svome Gospodaru da se u Njegovoj odredbi krije ono najbolje za nju i njeno čedo, pa joj ga je On vratio. „I vratismo ga majci njegovoj da se raduje i da ne tuguje, i da se uvjeri da je Allahovo obećanje istinito; ali većina njih ne zna.“ (sura Qasas, 13)

Uzmi pouku od svakog od njih, i ne dozvoli da ti srce bude tužno… Jer doista je tvoja tuga znak slabog pouzdanja u Gospodara i Njegovu odredbu.
____________

O ti koji si iskušan, ne zaboravi da će jedino strpljivi bez računa biti nagrađeni. Vjeruj svome Gospodaru i očisti svoje srce iskrenim pokajanjem. Ne dozvoli da u njemu išta zauzima više mjesta od Allaha! Shvati da te Gospodar tvoj voli, i da je ljubomoran da u tvome srcu ima za nešto drugo (što je Njegovo i prolazno) više mjesta nego za Njega. Vrati se Njemu i vjeruj Mu, jer uistinu, ma koliko teško iskušenje u ovom momentu izgledalo tebi, znaj da ga je podario Onaj čije znanje ne možeš dokučiti, Onaj koji je prema tebi više milostiv od tvoje majke. Prepusti svoje brige Njemu, i dok ploviš lađom Njegove odredbe- znaj da će te On- ako mu se istinski predaš, dovesti do najboljeg cilja. Cilja koji nisi mogao ni zamisliti.

Gospodaru moj! Tebe molim da Svojom dobrotom obrišeš suze onih koje si iskušao, da im podariš čvrstu vjeru u Sebe i Svoju odredbu i da u njihovim srcima najveća ljubav bude ljubav prema Tebi. Amin.

Halima Lj.
Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button