Vijesti

Ambasada SAD u BiH odgovorila Vučiću: Imovina pripada državi

Iz Ambasade kažu da nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentirane pravne historije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u BiH
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odgovorila je na pitanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o državnoj imovini BiH, poručivši još jednom da imovina pripada državi.

– Kako, gde i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima – upitao je Vučić Ambasadu.

Iz Ambasade SAD su za medije poručili kako nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentirane pravne historije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u BiH.

– Kako je to pomoćnik državnog sekretara Džejms O’Brajan (James O’Brien) naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: “Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi” – naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Iz Ambasade SAD su poslali i link govora pomoćnika državnog sekretara Džejmsa O’Brajana.

Podsjetimo, O’Brajan je tada rekao kako je BiH 2021. potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji je ratificirala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BBiH, a ne entitetima.

Što se Vučića tiče, predsjednik Srbije je uputio pitanja kao reakciju nakon oštre kritike “svesrpske deklaracije” iz Ambasade SAD u BiH.
Izvor:avaz.ba

Related Articles

Back to top button