Islamske teme

Anksioznost i depresija su simptomi, a ne bolest

Naše društvo je zbunjeno sa tim stvarima i previše često etiketiraju osjećaje kao problem, piše portal psychologytoday.com.

Posmatrajte to na sljedeći način. Ako slomim ruku, a zatim odem u hitnu, ne kažem, “Ja imam poremećaj bol-u-svojoj-ruci”. Bol je samo signal da postoji problem. Osjećanje boli, hladnoće i gladi predstavljaju signale da nisu ispunjene osnovne potrebe za tjelesnim integritetom, toplinom i hranom. Osjećanja nisu problem, sama po sebi.

Negativna osjećanja kao što su depresija i anksioznost funkcioniraju na isti način. Depresija i anksioznost su, za veliku većinu slučajeva, emocionalni signali da nečije psihičko zdravlje nije idealno i da nisu zadovoljene nečije psihosocijalne/relacijske potrebe. Zaista, prvo mjesto koje pogledam kada vidim depresiju i anksioznost jeste potreba za relacijskim vrijednostima.

Kao duboko relacijska bića, ljudi imaju potrebe za relacijskih vrijednosti u sljedećim područjima:

1) porodica;

2) vršnjaci / prijatelji;

3) romantični partneri i

4) grupa / zanimanja / socijalni identitet.
Dakle, treba da nam bude jasno da su anksioznost i depresija simptomi psihosocijalnih potreba. Ne treba ih, prije svega, smatrati stranim osjećajima koje je potrebno otkloniti ili popraviti. Da li biste otklonili slomljenu ruku samo zbog toga što osjećate bol?

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Related Articles

Back to top button