Vijesti

ARAPSKA LIGA: NE TREBA OLAKO SHVATITI PRIJETNJU IZRAELA O BACANJU NUKLEARNE BOMBE NA GAZU

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit izjavio je da prijetnju izraelskog krajnje desničarskog ministra baštine Amihaija Eliyahua da će Izrael upotrijebiti nuklearnu bombu protiv Pojasa Gaze ne treba shvatiti olako.

U saopštenju Arapske lige navodi se da je Aboul Gheit poslao poruku generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniju Guterresu i stalnom predstavniku Kine pri UN-u Zhang Junu u vezi s prijetnjom Eliyahua.

Izrazio je duboku zabrinutost prijetnjom izraelskog ekstremno desničarskog ministra Eliyahua atomskom bombom protiv Pojasa Gaze.

Aboul Gheit je podsjetio da u Gazi živi više od dva miliona Palestinaca. Istakao je da ovakve prijetnje jasno pokazuju fašistički jezik koji koriste zvaničnici u Vladi Izraela.

Ove izjave jasno pokazuju nivo rasizma i ekstremizma u izraelskoj administraciji – naglasio je generalni sekretar Arapske lige.
Ministar za baštinu Amihai Eliyahu je 5. novembra u intervju za lokalni izraelski radio ”Kol Berama” rekao da je “nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela”, te naglasio da se protivi bilo kakvoj humanitarnoj pomoći za stanovnike opkoljene palestinske enklave koju danima nemilosrdno i neselektivno bombarduje izraelska vojska i pokušava je okupirati.
Ubrzo nakon toga, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suspendovao je Eliyahuovo učešće na sastancima Vlade na neodređeno vrijeme.

(Anadolija)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button