Zanimljivosti

Bazilisk – Guster koji hoda po vodi

Ako neko govori o “hodanju po vodi” odmah pomislite da ima bujnu maštu ili da je to moguće samo uz pomoć iluzija. Ova sposobnost, koja je tako nezamisliva za nas, veoma je uobičajena za pojedina živa bića.
Postoje živa bića koja hodaju ili šetaju po površini vode potpuno bezbjedno, a da čak i ne shvataju pojam pritiska vode, zakona površinskog napona, težine, dužine i gustoće.

reptiles csg125_brown_basilisk(1)Ovaj gušter, zvani “bazilisk” koji živi u Centralnoj Americi, jedno je od čudesnih stvorenja koja hodaju po vodi.

On skoči na vodu kada osjeti opasnost, oslanja se na svoje zadnje noge na vodi i počne da trči po površini vode.
Fizičarska analiza njegovog trčanja po vodi je savršena, a tajna ovog čuda skrivena je u šupljinama ispod njegovih stopala koje se napune zrakom kada počne da trči.

Njegova stopala imaju odgovarajuće mjehure koji trenutačno uvlače zrak i sprječavaju da životinja potone.
Samim time, bazilisk hoda po zraku, umjesto po vodi. Jedino što treba jeste da bude što je moguće brži da bi izbjegao da se mjehuri probuše dok korača.

Međutim, bazilisk doseže brzinu od oko 12 km/h dok trči, kao da zna za ovo. A može preći i preko 40 metara dugu putanju a da ne potone.

Ako gušter ne podigne svoje stopalo iz rupe koja se formira kada izvrši pritisak na vodu, njegovo stopalo može potonuti. Da bi izvukao stopalo iz vode, on mora prevazići vezu koja se stvara između vode i njegova stopala. Baš kada ta životinja spušta stopalo, njegovi prsti se podižu zajedno sa stopalom. To znači da kada životinja brzo podigne svoje stopalo iz rupe, ostaje samo zrak oko nje. Da bi čovjek bio u mogućnosti da izvede ovo koristeći vještine bazilisk guštera, morao bi trčati brzinom od 104 km/h i potrošiti 15 puta više energije nego što je normalno, a to je nemoguće u trenutnim okolnostima.

Očito je da je ova vještina bazilisk guštera izvodiva jedino uz detaljne proračune. Međutim, bazilisk nema svijest ni inteligenciju da napravi takav proračun.

Na primjer, jasno je da on ne može izračunati grame težine koji su dovoljni da bi stajao na vodi, brzinu koja mu je potrebna da iskoristi površinski napon niti poznaje strukturu svog stopala da bi se pobrinuo da ga ne pokvasi i on nije u stanju preduzeti predostrožnosti da se to ne dogodi niti može mijenjati svoje tijelo.

Međutim, ako pitate za mišljenje o ovome nekog evolucionistu, on će vam sigurno reći da je to puka slučajnost koja je bazilisku omogućila ovu sposobnost. Naravno, nemoguće je da ovakva nelogična objašnjenja daju odgovor o ovako složenom sistemu koji je potreban za besprijekorno funkcionisanje ove sposobnosti.
Postoji jasan plan i proračun u ovom slučaju i taj proračun je Allahov. Allah u jednom ajetu kaže slijedeće:
… kod Njega sve ima mjeru. (Sura ar-Ra’d, 8)

Related Articles

Back to top button