Vijesti

BEBU KOJU ‘JOŠ NIJE ZNALA DA ŽVAĆE’ U VRTIĆU HRANILI TJESTENINOM, UMRLA ŠEST DANA KASNIJE

Dječak Oliver Steeper, star svega devet mjeseci, preminuo je od posljednica gušenja nakon što su ga u vrtiću hranili tjesteninom bolonjez iako “još nije znao žvakati”, saznaje se u istrazi o njegovoj smrti.
i beba bio je takav da jedan član osoblja ide na svako troje djece, a ručak bi se obično servirao u 11 sati. Collins je rekla da su ona i Oliverova majka Zoe Steeper razgovarale o tome kako treba pripremiti hranu za njenog sina prije nego što se on pridruži.

Pitala sam je: Kako bi ti se svidjelo? Rekla je: Sitno isjeckana – otkrila je vaspitačica razgovor sa majkom, saznaje se u istrazi. Hrana koju pripremaju kuhari obično bi osoblje vrtića onda isitnilo kako bi odgovarala potrebama svake bebe.
Ali na pitanje da li je plan ikada bio da se Oliverovu hranu pretvori u pire, Collins je odgovorila: “Ne”. Onog dana kada se Oliver ugušio tjesteninom, Collins je isitnila hranu prije nego što ga je drugi član osoblja njome nahranio. Vaspitačica je rekla: “Ručak je kasnio zbog toga što smo bili zauzeti. Provela sam dosta vremena rezajući njegovu hranu i miješajući je dok nisam bila zadovoljna. Brinem se o takvim stvarima”.

Upitana da li je uobičajena praksa da osoblje hrani četvero djece odjednom, odgovorila je: “Ne baš”. Radnica u vrtiću je rekla da je prvi put shvatila da nešto nije u redu sa Oliverom kada je “ispustio zvuk kao da će zaplakati, ali nije počeo da plače”. Collins, koja je obučena za pružanje prve pomoći, odmah je shvatila da se Oliver guši i pokušala je dječaku pomoći da prodiše.

Upravnica vrtića stigla je u pomoć, prije nego što su im službenici hitne pomoći savjetovali da počnu sa reanimacijom. Oliver je ubrzo prevezena u bolnicu, ali skeneri mozga su otkrili da neće preživjeti, te je umro šest dana kasnije. Vrtić Jelly Beans Day od tada je zatvoren.

Očekuje se da će istraga trajati dvije sedmice.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button