Islamske teme

Belgijanka koja je pomogla da 1.000 osoba pređe na Islam

Veronique Cools, dvadesetpetogodišnja Belgijanka koja je prihvatila islam, u proteklih osam godina pomogla je također da više od 1.000 osoba nađe svoj smiraj i pravi put u islamu. Cools, koja je prihvatila islam veoma rano pod utjecajem prijatelja muslimana i istraživanja islama, pretvorila je svoj dom u islamski centar za belgijske muslimane koji nastoje da saznaju više o svojoj vjeri. Njen davetski rad je počeo odmah nakon prihvatanja islama jer se morala sama izboriti sa predrasudama koje je imala, a zatim pomoći porodici da ih prevaziđu. Ona navodi da je njena uža porodica ubrzo prihvatila islam, a zatim je krenula pričati o islamu i svojim prijateljima.

Nakon osam godina rada na terenu Centar sada broji više od 1.000 članova, od kojih su većina Belgijanke. Centar i organizacija ’4newmoslims’, kako Cools navodi, propagira ‘mir, harmoniju, međusobno poštovanje, ljubaznost i umjerenost’. Onda dodaje da je Centar mjesto na kojem novi muslimani dijele iskustva. Također, otvoren je za sve belgijske muslimane koji su zainteresirani da nauče više o svojoj vjeri. Cools, o porastu ekstremne desnice u Evropi kaže da je biti musliman u Evropi i zapadnim društvima teško, ‘ali Poslanik Muhamed, s.a.v.s., je imao i teža iskušenja“. „Predrasude proizlaze iz nepravilnog poznavanja islama“, kaže ona dok priprema iftarske pakete koje će podijeliti u džamiji. „Kao muslimani, mi moramo znatno bolje upoznati društvo sa islamom“, navodi ona. „Strpljenjem i odlučnošću se mogu razbiti stereotipi i tako pokazati pravi islam“, dodaje Veronique.

Broj muslimana koji žive u Belgiji znatno je veći od zvaničnih podataka belgijske države, pokazalo je istraživanje koje je proveo sociolog Jan Hertogen, Hertogen je došao do podatka da u Belgiji živi 623.780 muslimana, odnosno 5,8 posto stanovništva, dok zvanični organi ove zemlje broj muslimana procjenjuju oko 450.000 ljudi. Ovaj sociolog je došao do podatka da muslimansko stanovništvo u Belgiji u najvećoj mjeri živi u urbanim sredinama, pa su 22 posto stanovnika Brisela muslimani i da su najbrojniji u općini Saint Jos, gdje čine 49 posto stanovnika. Muslimani su brojni i u Anversu, gdje ih ima 81.933, Liegeu (28.341) i Charleroa (25.962). Oko polovine postojećih muslimana je porijeklom iz Maroka, a 120.000 su turskog porijekla. U Briselu se nalazi 77 mesdžida a preko 300 širom Belgije.

num.com

Related Articles

Back to top button