Zdravlje

BILJKA KOJA LIJEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI: ZNATE LI KOJA JE?

Makar jednom u životu smo vidjeli kako se pravi sok od zove, a zova je jedna od biljaka koja je izuzetno dobar lijek.

Zova se koristi u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kihavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja.

Sambucus nigra, odnosno zova ili bazga je samonikla biljka u obliku grma ili nižeg drveta od 3 do 10 m visine. Cvjeta sitnim žućkastobijelim cvjetovima koji su sakupljeni u krupne štitaste cvati prijatnog mirisa. Cvjeta od aprila do juna, a potom se na mjestima cvjetova stvaraju plodovi – bobice koje su u početku zelene, a dozrijevaju u augustu.

Zova raste na rubovima šuma i osunčanim dijelovima šume, na zapuštenim mjestima i u blizini naselja. Porijeklom je iz Evrope, ali je danas rasprostranjena širom svijeta.

U jednoj studiji koja je objavljena u magazinu „Journal of Alternative Complementary Medicine“ dokazano je djelovanje zove kod influence tipa B (gripa). Pacijenti koji su koristili ekstrakt zove mnogo brže su se oporavili od ostalih pacijenata koji su bili dio ove studije. Ova studija pokazala je da su kod 93 posto pacijenata koji su koristili ovaj ekstrakt u roku od dva dana simptomi bolesti nestali, dok je kod drugih pacijenata oporavak trajao šest dana.

Čaj od cvjetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kihavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja. Naročito je značajna upotreba zove kod snižavanje tjelesne temperature, jer podstiče rad znojnih žlijezda, a djeluje i kao diuretik.

Više o ljekovitom bilju govorit ćemo u novom izdanju emisije „Anatomija života“ u subotu od 16:30h. Možete i vi postavljati pitanja. A kako?

U večernjim izdanjima „Anatomije života“ kroz cijelu sedmicu od 21:50 imate priliku čuti i edukativne savjete i istraživanja stručnjaka. Upravo se tu nalazi i QR-kod. Skenirajte ga, registrujte se. S lijeve strane se nalaze teme o kojima smo govorili. Posljednja tema je najaktuelnija „Melanomi i fitoterapije“. Iskoristite priliku i postavite pitanje, naši stručnjaci, doktori će vrlo rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

(S.Melez)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button