Islamske teme

Bolest koju ne vidite i ne osjećate

Postoji tiha bolest koja se ubraja u najteže bolesti. To je bolest koju ne vidite i ne osjećate nikakve simptome, ali ako obolite od nje, ozbiljno će vam naštetiti. Ta bolest naziva se ”naviknutost na blagodati” i manifestira se na četiri načina:

– Da se privikneš na Allahove blagodati toliko da ne osjećaš da su to blagodati od Allaha, već stečeno pravo.

– Da navikneš dolaziti u svoju kuću i svaki put zatekneš svoju porodicu u dobru i rahatluku, a da ne zahvaljuješ Allahu na tome.

– Da odeš u kupovinu, staviš u korpu sve što poželiš, siguran da imaš dovoljno novca ma šta i koliko kupio, i vratiš se kući bez ikakvog osjećaja i svijesti da trebaš zahvaliti Onome Ko ti je podario sve te blagodati, jer je to za tebe sasvim normalna i uobičajena stvar i tvoje životno pravo.

– Da se svako jutro probudiš siguran i zdrav, ne žaleći se ni na šta, a da ne zahvaljuješ Allahu na tome.

Ako je kod tebe ovakvo stanje, dobro se pazi, jer ti si u velikoj opasnosti. Ako uživaš Allahove blagodati, ako imaš dovoljno nafake, a znaš ljude koji su gladni, ili imaju nafaku, ali nisu u stanju sami da jedu, mnogo zahvaljuj Allahu. Kada uđeš u svoju kuću i vidiš svoje roditelje, svoju ženu i djecu zdrave i u izobilju, mnogo zahvaljuj Allahu. Kad budeš upitan kako si, nemoj govoriti: ”Ništa novo”, jer si ti utopljen u Allahove blagodati i ne možeš ih izbrojati. Allah ti je obnovio život u danu u kojem si osvanuo živ i zdrav, i obaveza ti je da zahvaljuješ Allahu na blagodatima, jer su mnogima uskraćene te blagodati u tom danu.

Koliko je ljudi koji su zanoćili sigurni, a osvanuli su nesigurni, koliko je onih koji su zanoćili zdravi i snažni, a osvanuli bolesni i nemoćni, koliko je onih koji su zanoćili kao bogataši, a osvanuli kao siromasi, koliko je onih koji su zanoćili živi, a osvanuli mrtvi. Gospodaru naš, kao što si nas opskrbio Svojim blagodatima, opskrbi nas zahvalnošću na blagodatima i učini nas zahvalnim na Tvojoj neizmjernoj dobroti i Milosti prema nama.

Piše: dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi
Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić


Izvor:n-um.com

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button