Islamske teme

Čuvaj se inata u braku (Inat uništava i najveću ljubav)

Povremene bračne nesuglasice su savim normalna pojava u svakom braku i one bi trebale da budu put ka jačanju veze između dvoje ljudi ukoliko se na ispravan način odnose prema problemima jer niti jedna od tih nesuglasica nebi trebalo da se ponovi dva puta nego da bude škola za budućnost. Međutim, veoma često, zbog najsitnijih problema dolazi do prezira koji stvara odbojnost i zahlađenje bračnih odnosa. Nerijetko, razlog toga je inat koji tjera jednog od supružnika, a nakon određenog vremana i drugi počinje da se sveti na isti način i ta ljubav lagano i neprimjetno gubi svoju čar a mržnja dolazi sve više do izražaja. Nažalost to su osobine i odnosi koji su preuzeti od nevjernika na koje se najčešće mladi ugledaju kroz TV serije ili nevjerničke časopise koji ne pridaju vaznost instituciji braka.

U šerijatskim brakovima ni slučajno ne smiju da se dešavaju takve situacije, jer Kur´an i Sunnet su jasno uredili odnos između bračnih drugova. Allah, subhanehu ve te´ala, nam je poslao jasne poruke kojima je direktno zabranio inat i osvetu: ˝ … koji srdžbu svoju savladjuju i ljudima praštaju, a Allah voli one koji dobra djela čine. ˝ (Al – i – Imran, 134) ˝Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi, to mogu postići samo vrlo srećni. ˝ (Fussilet, 34 – 35.) Dakle, tolerancija i prastanje je neophodno u rješavanju bračnih nesuglasica.

Ukoliko dodje do odredjenih problema između supružnika, tada će se obadvoje potrudit da pretekne jedno drugog u praštanju i razumjevanju kako bi sebi osigurali nagradu koju je Allah, subhanehu ve te´ala, obećao strpljivima i onima koji prvi popuste i oproste drugome. Sve nesuglasice koje se pojave, moraju da vide kao šejtansku spletku kojom Allahov neprijatelj želi da rastavi dvoje vjernika, jer ako se sjetimo da Iblis, lanetullahi alejh, svaki dan čeka povratak svoje šejtanske vojske koju je poslao da zavode Allahove robove, pa se najviše obraduje onom šejtanu koji mu se pohvali kako je uspio da zavadi i rastavi muža od žene i obratno. Ukoliko se muž i žena takmiče i porede jedno sa drugim pa ako muž zakasni kući a sutradan žena namjerno uradi isto, sigurno da će to kašnjenje narednog dana biti još duže a povratak još rušniji…

Ukoliko žena pokloni više pažnje svojoj porodici a zanemari muževu, tada će sigurno doživjeti isto od svog muža i osjećat se poniženom kao što se muž osjećao pred svojom porodicom zbog njenih postupaka. Ukoliko se muž ponaša oholo u prisustvu ženinih prijateljica, a ona uzvrati istom mjerom u prisustvu njegovih prijatelja, sigurno da će svaki naredni korak nositi sa sobom nesagledive posljedice po njihov bračni zivot i najaća ljubav pretvorit će se u mrznju a zajednički život postat nepodnošljiv i izgubiti svoju vrijednost i funkciju zbog koje je uspostavljen. Zbog toga svaki muž i žena moraju da nauče da sabure, da razgovaraju jedno s drugim i na najljepši način rješavaju probleme savjetujući se i postujući jedno drugo. Moraju naučit praštati i tražiti opravdanje za greške svog životnog saputnika jer će tako zaslužiti jos veće poštovanje i ojačati bračnu vezu koja mora biti svakim danom stabilnija ukoliko nijete ostatak života provest zajedno.

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, ne sveti (kažnjava) zbog sebe, nego kada se krše Allahovi propisi, te se on sveti (kažnjava) zbog Allaha. Kroz primjer Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji nam je najbolji uzor kao i njegov bračni život i brakovi njegovih iskrenih sljedbenika, vidjeli smo puno mudrosti, tolerancije, praštanja i samilosti i nikada nismo mogli vidjet niti jedan primjer inata ili osvete jer to nije osobina vjernika koji teže kao džennetu i njegovim ljepotama jer džennet je protkan saburom. Sabur se uvijek isplati, jer donosi svako dobro i pobjedu na dunjaluku, a veliku nagradu na ahiretu. Iskreni mu´mini će se potrudit da u svom životu budu uzor drugima i da njihov brak bude spoj tolerancije, međusobnog poštivanja i uvažavanja. Njihov glavni cilj će biti međusobno potpomaganje za ulazak u džennet i udaljavanje od svega onoga što vodi džehenemu. Inat nije osobina vjernika !!!

Za kraj jedna lijepa poruka onoga koji se najbolje odnosio prema svojim ženama Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ˝Hočete li da vas obavjestim o vašim ženama u Džennetu? ˝ Rekli smo: ˝ Da, Allahov Poslaniče ˝, pa je on rekao: ˝ To je ona koja mnogo rađa djecu i koja je umiljata, a kada se naljuti i kada joj se nanese zlo, ili kada se na nju muž naljuti, kaže: ˝ Ovo je moja ruka u tvojoj ruci. Neću zaspati dok ne budeš zadovoljan. ˝ ( Bilježi ga Et – Taberani, a njegovi prenosoci su ˝ muhtedždžun bihim fis-sahihi. ˝ Pogledaj ˝ Medžme’uz-zevaid ˝, 4/ 312.)

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button