Islamske teme

ČUVAJTE SE GRIPE: DEVET NAVIKA KOJIH SE TREBATE RIJEŠITI KAKO BISTE LAKŠE IZBJEGLI VIRUS

Simptomi gripe obično počinju naglo, a neki od simptoma uključuju osjećaj hladnoće (groznicu), kašalj, curenje i začepljenost nosa, bolovi u tijelu, glavobolja, umor, te u nekim slučajevima povraćanje i proljev. Budući da se virus gripe obično javlja u veljači, izbjegnite sljedeće pogreške kako ne biste ugrozili zdravlje i zarazili se gripom.

– Gripa je opća upalna bolest i zahvaća cijelo tijelo. Može dovesti do upale pluća, upale srčanog mišića i slično. Obično pacijentima kažem da se radi o bolesti koja je jednako teška kao i “klasična upala pluća – ističe dr. Marino Kvarantan.

1. Zaboravljate detaljno oprati ruke

Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, no postoji jedna uobičajena pogreška koju većina ljudi zaboravlja, a to je pranje palčeva. Budući da je to prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tastaturu mobitela, dugmad na daljinskom upravljaču), važno je detaljno i ravnomjerno oprati sve prste na rukama.

– Osim pranja ruku važno je i zračenje prostorija, piti dovoljno tekućine i voditi zdrav život – rekao je dr. Marino Kvarantan.

2. Stavljate torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ruksaka na pod je otvoren poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustite na pod u zahod ili restoranu, a zatim stavite na kuhinjski stol ili pult. Ako ste to već učinili, a vaša torba je izrađen od tkanine ili kože, kao i većina, koristite meku krpu da obrišete prljavštinu.

3. Zaboravljate dezinfikovati sve ručke

Uvijek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mjesta u kući su ručke koje svako dotakne. Trebali bi ih obrisati barem svaki drugi dan, ako se možete sjetiti, a svaki dan ako neko u kući bolestan od gripe.

4. Hodate u cipelama po kući

Sa cipelama hodate doslovno posvuda, a kada ih unesete u kući i hodate u njima unutra, prljavštinu prenosite na vaše podove. To znači da donosite bakterije u svoj dom od kojih možete oboljeti, pogotovo djeca koja imaju slabiji imunitet.

5. Jedete ručak za radnim stolom

Istraživaja pokazuju da je radni stol prljaviji od prosječne WC daske, tako da biste trebali izbejgavati ručak u blizini ove kontaminirane površine. Ako već i morate jeasti na radnom mjestu, dezinfikujte radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

6. Čistite mobitel

Mobitel je jedan od predmeta na kojem se skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zato ga barem jednom dnevno detaljno očistite, prenosi Večernji list.

7. Zaboravljate jesti jogurt

Dobar imunitet i uravnotežena crijevna flora ključni su u borbi protiv gripe. Probiotici u jogurtu mogu dodatno će osnažiti organizam.

8. Posteljinu mijenjate rijetko

Na posteljini se mogu zadržati klice, što znači da će onaj ko dijeli krevet biti osjetljiv na bilo koji virus koji je možda unesen u dom, i obratno. Ne biste dugo trebali čekati da promijenite posteljinu, idelano bi bilo da je mijenjate svakih sedam dana.

9. Ne vakcinišete se protiv gripe

Iako vakcine nisu 100 postotna efikasna zaštita, vakscinisanje je dobar način prevencija protiv gripe.

Kao i uvijek, konsultujte sa svojim doktorom prije nego što se vi ili članovi vaše porodice planiraju vakcinisati.

(Hayat/Foto:Freepik)

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button