Recepti

DA KUĆA ZAMIRIŠE U POSEBNOJ NOĆI: OVAKO SE PRIPREMA TRADICIONALNA HALVA

Uz posebne noći za muslimane, u njihovim domovima obično miriše halva, koja je postala tradicionalno slatko za ovakva obilježavanja.
Od sastojaka vam je potrebno 110 grama maslaca, 110 grama brašna, 110 grama šećera, 220 mililitara vode i orasi za posipanje.

Prije nego što počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu.

U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.

Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete smeđu boju. Kad je brašno u pola pečeno stavite da vam prokuha šećer i voda, i kuhajte nekoliko minuta.

Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra. Brašno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri tome ruke.

Nakon nekoliko sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. Od ove mjere izađe jedan tanjir halve, a vi ukoliko želite više, povećajte mjere.

Halvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom, te je servirajte po želji.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button