Zdravlje

Da li je gazirana voda loša za nas?

Često se misli da gazirana voda nije dobra za zube i kosti. Oni koji baš ne vole da piju običnu vodu često uzimaju mineralnu, o kojoj kruže različite priče da je loša za zdravlje.

Gazirana voda ima mjehuriće zahvaljujući ugljen-dioksidu i sasvim isto nadoknađuje vodu u organizmu kao i obična.

Glasine kažu da nije dobra za zube i kosti

Budite mirni, lijep osmjeh vam nije ugrožen osim ako ne pijete neke enormne količine dnevno. Studija koja je proučavala uticaj mineralne vode na smanjenje gustine kostiju kod žena nije našla baš nikakvu vezu, prenosi telegram.

Glasine kažu da goji

Činjenica je da se gutanjem mjehurića vazduha trenutno možemo osjećati naduto, ali dugoročno, gazirana voda spriječiće nas da jedemo previše. Ona nas čini sitima više nego obična voda, naročito ako se pije na prazan želudac. Što se osjećamo više siti, manje posežemo za hranom. Samo ne uzimajte vodu sa vještačkim zaslađivačima, jer oni mogu povećati žudnju za slatkim.

Glasine kažu da izaziva gorušicu

Ako ste inače skloni gorušici, bolje da pijete običnu vodu, naročito nakon jela. Istraživanja pokazuju da mjehurići mogu eventualno da pogoršaju postojeće probleme sa refluksom, relaksirajući donji otvor jednjaka, pa se želudačna kiselina lakše penje tamo gdje ne bi trebalo da bude, u jednjak.

(Vijesti.ba)

Related Articles

Back to top button