Pitanja i odgovori

Da li je potrebno obnoviti bračni ugovor?

Prošlo je već devet godina otkako je stupio u brak, obuzima ga sumnja da li je izgovorio formulaciju bračnog ugovora ili nije? Da li je potrebno obnoviti ugovor?

PITANJE: Htio bih pitati o valjanosti bračnog ugovora u vrijeme kad smo se dogovarali o njegovom realiziranju. Moj otac i staratelj moje supruge opunomoćeni su da pripreme dokumente, a potom su otišli kod matičara, kome su predali papire i s njim su došli u kuću moje supruge. Bio sam također prisutan, ali problem je što se ja ne sjećam da li sam izgovorio poznate riječi iz ugovora (u vezi s brakom). Tada nisam poznavao konstrukciju koja se treba izgovoriti niti sam znao da je ona uvjet za sklapanje braka. Več je prošlo oko devet godina od kada smo u braku, u kojem smo dobili i dvoje djece. Pitao sam suprugu da li je nju matičar pitao o prihvatanju braka, a ona kaže da jeste i da je potpisala ugovor, mada ja ne znam da li je mene pitao. Međutim, bračni ugovor sam potpisao. Pitao sam također oca o tome, a on mi kaže da me je pitao. Pitao sam supruginog staratelja (opunomoćenika) i on mi kaže da su ga pitali kad su mu došli prvi put, a također i tokom sastavljanja ugovora.

ODGOVOR: Tvoj brak je, ako Bog da, ispravan i nije neophodno da obnavljaš bračni ugovor. To što misliš da nisi izgovorio bračni zavjet može biti vid šejtanovog uplitanja koje je neophodno odbaciti i suprotstaviti se. U većini slučajeva formulaciju bračnog ugovora,ponudu i prihvatanje, izgovara i spominje ovlaštena osoba,a potvrđuje muž i staratelj supruge.
Učenjaci su već iznijeli svoje mišljenje o sličnoj tematici, iako nije u potpunosti identična s ovom, ali se može navesti, jer govori o sumnji koja ako se pojavi nakon okončanja vjerskog propisa, ne treba na nju obraćati pažnju. Ibn Redžeb navodi u djelu El-Kavaid (1/340) sljedeće:
“Ako neko posumnja, nakon obavljanja namaza ili druge vjerske dužnosti, da je izostavio neki njegov obavezni segment (rukn), ne treba se obazirati na sumnju, iako je pravilo (kad se sumnja pojavi tokom vršenja ibadeta) da se smatra kako rukn nije izvršen i dužnost ga je ispuniti, ali nakon što je ibadet završen, smatra se obavljenim na propisan način, pa se (u ovom slučaju) tome daje prednost nad navedenim pravilom.”
Očito je da u vezi sklapanja braka opunomoćenik obavlja formalnosti glede bračnog ugovora i u skladu s tim se i postupa. Ako se doda tome da su svi koje si pitao rekli da vam je opunomoćenik izdiktirao formulaciju (u vezi s brakom), budi siguran da je ta sumnja plod opsesije koju trebaš odbaciti od sebe i ne pridavati joj nikakvu važnost.
Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa

Related Articles

Back to top button