Poučne priče

Da li te tvoj suprug čini sretnom?

Svi mi tražimo sreću. U potrazi za srećom, naš stav prema životu igra ključnu ulogu u njenom pronalaženju. Poslije mnogo godina vrijednog i posvećenog rada u svojoj kompaniji, Ahmed je dobio unapređenje. Postao je direktor kompanije. Na maloj svečanosti prilikom primopredaje dužnosti je bila prisutna i Ahmedova žena, Fatima, kao i žene drugih uposlenika.

U susjednoj sobi, Hana, žena izvršnog direktora kompanije, je upitala Ahmedovu ženu jedno veoma čudno i neobično pitanje: “Da li te tvoj muž čini srećnom?” Njen muž, Ahmed, koji se u tom trenutku nije nalazio pored nje, bio je dovoljno blizu da čuje pitanje. Obratio je pažnju na njihov razgovor, sjedeći smireno i sigurno, dok je disao sa lahkoćom i ponosom. Njegova žena je bila jako lijep primjer pobožne muslimanke i nikada ne bi javno ponizila svog muža. Bio je siguran da će odgovor biti da, jer mu je njegova žena cijelog života bila podrška. Međutim, na iznenađenje svog muža i žene koja joj je postavila pitanje, odgovorila je: “Ne, moj muž me ne čini sretnom…”

U sobi je odjednom nastala neugodna tišina, kao da je svako čuo njen odgovor. Osjetila se neka hladnoća u zraku, a Ahmed je sjedio skamenjen. Počeo se mrštiti, jer nije mogao da vjeruje da je njegova žena rekla takvo nešto, posebno prilikom ovako važne svečanosti! Fatima je polahko ustala, popravila hidžab, i objasnila drugim ženama ono što je mislila kad je rekla ono što je izazvalo ovu reakciju: “Ne, on me ne čini sretnom. JA SAM VEĆ SRETNA.

Činjenica da li sam sretna ili ne ne zavisi od njega, nego od mene. Allah, subhanehu ve te’ala, je mudar, i dao nam je blagodat razmišljanja sa razlogom. Allah, subhanehu ve te’ala, me učinio osobom kojoj sreća ne zavisi ni o kome osim o samoj sebi. Sama odlučujem da budem sretna u svakoj situaciji i u svakom trenutku u svom životu. Da moja sreća zavisi od drugih ljudi, stvari ili okolnosti, bila bih u ozbiljnoj nevolji! Tokom života, naučila sam par stvari: ja odlučujem da budem sretna, a ostalo je stvar iskustva ili okolnosti, poput pomaganja, tolerancije, slušanja… Praktikovala sam ovakvo nešto puno puta sa svojim mužem. Istinska sreća leži u zadovoljstvu!” Osmijeh olakšanja se pojavio na Ahmedovom licu.

Pouka priče: Sreću pronalazite u zadovoljstvu, opraštanju, i ljubavi prema sebi i drugima. Voljeti istinski je teško, jer morate opraštati bezuslovno, prihvatiti životne okolnosti kakve jesu, suočavati se sa svima njima i biti sretan sa punim ubjeđenjem u bolje sutra. Postoje ljudi koji kažu da ne mogu biti sretni jer su bolesni, siromašni, jer je ružno vrijeme, jer ih je neko prestao voljeti, jer ih neko nije cijenio… Međutim, ono što možda ne znate je da možete biti sretni iako ste bolesni, iako je vrijeme ružno, bez obzira na to da li ste bogati ili ne, bez obzira da li vas je neko uvrijedio ili vas nije cijenio.

Plemeniti Poslanik, neka je na njega mir i spas, je rekao: “Sreća sina Ademova zavisi od toga koliko je zadovoljan sa onim što mu je Allah priredio. Poniženje sina Ademovog dolazi nakon što bude nezadovoljan sa onim što mu je Allah pripremio.” (Tirmizi) Sreća je stav o životu koji bismo svi trebali imati! Da li ćeš biti sretan/sretna zavisi samo od tebe!

Autor: Ebu Muhammed Jusuf Za

Akos. ba prevela: Amina Mujela-Botić

Related Articles

Back to top button