Pitanja i odgovori

Da li učiti zikrove vezane za abdest i gusul u nužniku?

Pitanje: Eselamu alejkum! Pročitala sam stavove nekih pravnih škola u vezi sa učenjem bismile prije uzimanja abdesta ili gusula. Većina nas danas uzima abdest u toaletu, pa ne znam kakva su vaši stavovi o tome. Negdje sam pročitala da ne treba učiti bismilu na mjestima gdje se vrši nužda. Da li bismilu izgovarati glasno ili u sebi prije uzimanja abdesta ili gusula u toaletu, ili je ne izgovarati uopšte?

Odgovor: Alejkum selam. Bismillah, ves-salatu ves-selamu ala resulillah…

Imam Ibnu Abdidin el-Hanefi, rhm., kaže: „ Ako čovjek bude uzimao abdest u hali-nužniku – da li će učiti bismillu i ostale zikrove/dove, poštivajući sunnete abdesta, ili će ih izostaviti – s obzirom na mjesto na kojem se nalazi? Ono što je očitije jeste drugo mišljenje, tj. da će tada izostaviti zikrove i dove, zbog toga što zabrana ima prednost u odnosu na naredbu; razmisli.“ (Pogledaj: Reddul-Muhtar, 3/60.)

Dovu, koja se uči prije vršenja nužde, kao i bismillu prije abdesta, treba proučiti prije ulaska u WC. U kupatilu (WC) je dozvoljeno uzimati abdest, ali je ipak ljepše abdest uzimati na nekom čistijem i zasebnom mjestu određenom za to. Zikrove nakon uzimanja abdesta proučićemo nakon izlaska iz WC-a, a Allah, dž.š., najbolje zna.

minber.ba

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button