Islamske teme

DA LI ZNATE ZA OVE KORISTI OD UČENJA AJETU-L-KURSIJJE – OBAVEZNO PROČITATI

Na mnogo mjesta se govori o ovom ajetu. Devedeset i pet je hadisa sto govore o ajetu-1-kursijji. Ona imade devedeset i tri imena. Ona se nalazi u suri Bekari. Od tih imena najpoznatije njezino ime je ajetu-l-kursijja. Kurs znaci prijestolje, ali to nije prijestolje kao ovo dunjalucko. To je nesto veliko sto ne moze covjeciji um dokuciti. Koliko su god nebesa i zemlja velika, opet je Kurs veci.

Rivajeti se da se nebesa i zemlja nalaze unutra Kursa, da je Kurs obuhvatio i nebesa i zemlju i kad bi metn’o jednu halku u jednu poljanu nepregledivu, to bi bilo da je ona poljana nepreglediva Kurs, a ona halka i nebo i zemlja. Tako, Arsu-r-Rahman je veci od Kursa. Kad bi sastavio i nebo i zemlju i Kurs izgledalo bi bas k’o jedna halka u jednoj poljani nepregledivoj. Zato i govori se u ovom ajetu: Vesi’a kussijjuhu-s-semavati ve-l-erda, «Prostrano je prijestolje nebesa i zemlje» ili drugim prijevodom «Njegov prijesto prostire se na nebesa i zemlju.»
Kada je Alejhisselam upitao ashabe:
«Znate li, koji je ajet u Kuranu najveci?», oni rekose: «Allah i Njegov Resul najbolje znaju.» Odgovorio je Alejhisselam: «Ajetu-l-kursijja.»

Zato je njen drugi isum a’zamu-l-ajat – najveci po maniji ajet. Veli Alejhisselam:
«Nije veci ajet dosao ni u Tevratu, ni u Zeburu, ni u Indzilu, ni u Kur’anu. U kojoj se kuci uci sure Bekare, od nje bjezi sejtan, zato sto je u ovoj suri ajetu-l-kursijja. Ko god prouci ovaj ajet sa svega srca Allah posalje meleka koji mu pise sevab od tog casa pa do sutra. U cijoj se kuci uci ajetu-l-kursijja sejtan bjezi iz te kuce mjesec dana puta i na tu kucu ne moze sihr djelovati. Ja Ali! Pouci svoju djecu, svoje ukucane i svoje komsije da taj ajet uce sto vise.»

Preporucuje se da se sto vise uci ovaj ajet na broj koliko je u njemu rijeci ili koliko ima harfova. Rijeci ima pedeset, a harfova 170. Od ova dva broja uzeti jedan broj pa prouciti pedeset puta ili stotinu i sedamdeset ili 313 prouciti – onoliki broj koliko je mursela ili na bedru ashaba.
Jedno ime ima sejjidu-l-ajeh tj. prvak svih ajeta. Veli se da se u ovom ajetu nalazi ismu-l-a’zam tj. najvece Allahovo ime. Veli Alejhisselam:
«Ja Ali, sejjidu-l-beser jest Adem a.s., a sejjidu-l-areb jest Muhammed a.s. tj. prvak, a sejjidu-l-firdevs jest Selman prvak Perzije, a sejjidu-r-rum je Suajb – prvak Vizantije, a sejiidu-l-habes Bilal je prvak Abesinije, a sejjidu-l-dzibal Turi Sina, a sejjidu-l-eshuri Muharrem – a prvak mjeseci je muharrem , sejjidu-l-ejjamjevmu-l-dzumu’ati – a prvak dana jeste petak ve sejjidu-l-kelami el-Kur’an – a prvak govora jeste Kur’an, a sejjidu-l-Kur’ani ajetu-l-kursijja , a prvak Kurana jeste ajetu-l-kursijja^

Ko zeli i kod Allaha i kod ljudi da bude pribran neka uci sto vise ajetu-1-kursijju, pedeset ili stotinu i sedamdeset puta svaki dan od ova dva broja pa ce imati ugled i kod Allaha i kod ljudi.
Jedan covjek im’o brata pa mu umro i vidio ga na snu lijepo pa ga je upit’o koja su ti djela najbolje valjala tamo. On mu je odgovorio: «Kur’an, a od Kurana najvise ajetu-l-kursijja.»
Ima jedno ime esrefu-l-Kur’an – najcasniji ajet Kur’ana.
Ima jedno ime ajetu-l-feth, tj. ajet pobjede. Kud god krenes na put ili kakav pos’o sa ucenjem ovog ajeta uvazice se taj pos’o i bice hajirli taj put.

Ashabi kad su bili na Bedru otis’o je hadreti Alija do Alejhisselama da vidi sta radi i nasao ga je na sedzdi gdje uci;’« hajjuja kajjum i pobijedili su na Bedru neprijatelja.
Dosao je jedan covjek Alejhiseselamu i potuzio mu se da nema bereketa u kuci. Rekao mu je Alejhisselam:
«Zasto ne ucis ajetu-l-kursijju, pa ce ti biti bereket.»
Ima jedno ime ovoga ajeta ajetu-l-mukaddese – odlomak sveti, tj. u ovom se nalaze Allahova svojstva i Allahova imena. To smo naveli objasnjavajuci suru Fatihu da je Alejhisselam vidio na Miradzu u Levhi-mahfuzu tri svjetla. Od tih jedno je ajetu-l-kursijja i Allah je obecao Alejhisselamu ko bude ucio ovaj ajet da ce vidjeti Allahovu divnu ljepotu.
Ima jedno ime ajetu-t-tevhid – ajet jedinstva Allahova, jer ovaj ajet govori o jedinstvu i velicini Allahovoj. Tevhid se sastoji u izreci la ilahe illallah – nema boga osim Allaha. Allah veli u hadisi-kudsijji:

«La ilahe illallah je moja tvrdjava, ko unidje u Moju tvrdjavu spasen je Moje kazne.»
Rekao je Alejhisselam:
Efdalu-z-zikri la ilahe illallah – «Najvrjedniji je zikr la ilahe illallah.»
Zato je ajetu-l-kursijja prvak u Kur’anu svih ajeta zato sto je u njojzi opisan Allahov vahdanijjet.
Prica se da je bio jedan covjek na putu sam pa ga je napao vuk. Kad je proucio ajetu-l-kursijju, odmah je pobjegao. Zato ima jedno ime ajetu-l-mustegisin – ajet s kojim se trazi pomoc Allahova.
Ko god uci ajetu-l-kursijju, ako je u kakvoj tuzi, to ce mu odstraniti.
Ko prouci stotinu i sedamdeset ajetu-l-kursijja – Allah ce mu ispuniti njegov hadzet, otklonice mu sve njegove brige -tuge, sve poteskoce, uvecace mu nafaku i postici ce sto zeli.
Ima jedno svoje ime ajetu-l-musteizin – ajet s kojim se trazi utociste kod Allaha.

Jedan covjek dosao Alejhisselamu i potuzio mu se da ima brata bolesna. Alejhisselam rece da ga dovede i on ga uze preda se i prouci mu Fatihu suru, cetiri ajeta s pocetka sure Bekare ajet ve ilahukum ilahun vahid i ajetu-l-kursijju i posljednja tri ajeta sure Bekare i ajet sehidellahu i ajet u suri ‘Araf inne rabbekumullahullezi i posljednji ajet sure Mu’minun fe te’alellahu-l-meliku-l-hakk i od sure Dzinn ve ennehu te’ala
dzeddu rabbina i deset ajeta u pocetku Saffat sure i tri posljednja ajeta od Hasr sure tj. huvallahullezi la ilahe illa hu i suru Ihlas i Muavvezetejn, tj. kul e’uzu i jednu i drugu. Covjek ustade k’o da nije ni bolov’o.
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-musterdzi’in – ajet s kojim se moli i trazi da se rijesi grijeha, da se oslobodi i nadvlada strasti i drugih spletki.
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-musedzirin – kojim se trazi utociste kod Allaha. Ko uci ajetu-l-kursijju Allah ce ga sacuvati, a narocito od protivnika dzina.
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-amineti – tj. bice siguran i zasticen svaki rob koji uci ajetu-l-kursijju, a narocito kad legne spavati, kad izlazi u noci iz kuce, kad je u kakvoj pustinji, ko prouci ajetu-l-kursijju bice zasticen od svega.

Ima svoj isum – ime ajetu-n-nafi’atu – tj. ajet s kojim se trazi korist i nagrada ahiretska.
Ovaj ajet ima svoj isum ajetu-l-hafizat. Onaj koji uci ovaj ajet Allah ga cuva od svih nepogoda i dusmana, njega i njegove ukucane i sve one koji su oko njega. Ko prouci ajetu-l-kursijju prije nego sto legne spavati Allah naredi dvojici meleka koji ga cuvaju sve do zore.
Ima svoje ime ajetu-l-harisat tj. cuvar roba u svim momentima kad uci ajetu-l-kursijju. Veli Alejhisselam:
«Ko prouci ajetu-l-kursijju kad hoce da pode iz mjesta, Allah posalje sedamdeset hiljada meleka koji za njega mole i traze oprosta, a kad se vrati u mjesto pa opet prouci, Allah mu ukloni siromastinu iz ociju.»

Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-vakijeti, tj. u svim vremenima ce biti zasticen sve dok bude ucio ovaj ajet. Veli Alejhisselam:
«Ko god od moga ummeta osvane u petak pa prouci dvanaest puta ajetu-l-kursijju, a poslije toga klanja dva rekata nafile namaza, Allah ce ga sacuvati sejtanskog zla i zla nasilnog vladara.»

Ko prouci u pocetku noci ovaj ajet, tu mu noc ne moze Iblis pristupiti. Ko prouci u pocetku dana, taj dan ga meleki cuvaju do pred mrak.
Ova ajet ima svoje ime ajetu-l-mahijeti tj. ajet s kojim se trazi da se izbrisu grijesi. Ko god prouci ajetu-l-kursiju Allah posalje meleka koji mu brise grijehe, a pise sevabe sve od toga casa do sutra.
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-d-dafiati tj. ajet koji sprecava belaje, bolesti, zle navike, misli, lose osobine. Prenosi se od Ka’b El-Ahbara: «Ko prouci svaki dan i svaku noc deset puta ajetu-l-kursiju i deset puta suru Ihlas zasluzice zadovoljstvo Allahovo.» Veli se da je Alejhisselam svaki dan ucio ovaj ajet sedam puta.

Bio jedan trgovac i pos’o sa trgovinom na put. Izidje iz grada i pode u drugi grad, ali je bila velika udaljenost, pa nije mogao stici u taj grad. I zanoci se u jednoj pustinji. Njega je hrsuz pratio od pocetka grada da ga sojise i da mu opljacka novac. Ovaj trgovac kad se je zanocio u toj pustinji prouci sedam puta ajetu-l-kursijju i svaki put puhne oko sebe i tako je to ucio. Te noci hrsuz poce prema njemu, ali vidje bedem -zid oko njega sa svih strana. S koje god strane podje njemu, ne

moze prici. Tako je pratio trgovca tri noci i bio je uzalud njegov trud. Vidje pljackas da u trgovca nesto tajno ima, pa mu pridje treci dan i upita ga: «Ja te pratim tri dana, ali ne mogu do tebe doci. Vidio sam oko tebe bedem – zid?» Onda mu rece trgovac da je proucio sedam ajetu-l-kursijja i da je hurmetom tih rijeci Allahovih bio zasticen bedemom.
Ko ima kakav strah od neprijatelja nek uzme abdest i nek se okrene prema onoj strani od koje se plasi i prouci stotinu i sedamdeset ajetu-l-kursijja, sigurno nista mu naskoditi ne moze.

Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-velajeti. To znaci, ko devami i uci puno ajetu-l-kursijju on ce dosegnuti najveci stepen kod Allaha i bice sa evlijullahima – dobrim robovima.

Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-mazhereti tj. AUah ce mu otkriti mnoge tajne i priblizice se ruhanijjetu tj. ojacace duhovno i steci ce lijepe cudi i lijepe osobine i bice omiljen i drag kod dobrih robova Allahovih. Blago onom ko bude ucio cista srca ovaj ajeti -kerim!
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-muhdireti tj. onaj ko uci ovaj ajet meleki prisustvuju njegovu ucenju.

Prenosi se od Sejh Muhjuddin Ibn Arebije: «Ko god prouci svaki dan ajetu-l-kursijju hiljadu puta i to cetrdeset dana, va-l-lahi-l-‘azim ve-l-kur’ani-l-azim» – on se kune velikim Allahom i uzvisenim Kur’anom – «ko bude ucio na ovaj broj dana da ce mu mnoge stvari ruhanijjetske AUah otkriti i da ce mu meleki dolaziti u posjetu i da ce mu AUah udovoljiti i na dunjaluku ono sto zeli.»

Ova sura ima svoje ime ajetu Ismi-l-lahi-l-a’zami sto dokazuje da se u ovom ajetu nalazi vise Allahovih imena pa su mnogi tumaci Kur’ana rekli da se u ovom ajetu nalazi najvece Allahovo ime. Sa ovim najvecim imenom Allahovim ko Ga god zamoli i nesto zatrazi od Allaha, njemu ce Allah u svako doba primiti i okabuliti njegovu molbu. Veli Alejhisselam da se ovo najvece Allahovo ime nalazi u tri sureta: u suri el-Bekare, u suri Ali Imran i u suri Taha. Allah se ljuti na onoga roba koji ne trazi od Allaha vec trazi od nekoga drugog.

Pocetak ajetu-l-kursijje jeste
«Allah je onaj, nejma drugog boga osim Njega, zivog, nepromjenjivoga tj. koji vjecno zivi i koji sve odrzava. Isa a.s je imao mu’dzizu da je mogao sa Allahovom moci mrtva proziviti ili kad bi mu ko zatrazio ti cudo on bi proucio ja Hajju, ja Kajjumu.
Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-s-seadeti tj. ko god uci ovaj ajet on je sretan i ovog i onog svijeta. Samo grijesnici i munafici, oni ne uce ajetu-l-kursijju.
U ovom ajetu ima hiljadu bereketa i hiljadu rahmeta svaki harf. Ko prouci ajetu-l-kursijju u lejle-1-kadru noci Allahu je milije i draze nego da je proucio hatmu u drugim nocima.
Enes ibn Malik prenosi od Alejhisselama da je rekao:
«Ko prouci u jednom greblju ajetu-l-kursijju pa pokloni onim mrtvim Allah dz.s. svakom koji lezi u tom greblju posalje mnogo sjelica koje mu zasijaju i sa istoka i sa zapada i rasprostrani mu mezar, a onoga ucaca nagradi velikom nagradom.»

Ovaj ajet ima svoje ime ajetu-l-muhtar jer je ovaj ajet u suri Bekare. Preporucio je Alejhisselam da se uci sura Bekare zato sto u njemu ima ajetu-1-kursijja, a u njojzi su Allahova svojstva i Allahova imena.
Ovaj ajet ima jos imena ali cemo otici daleko ako bi sva ta imena nabrajali. Kad je Allah hotio da posalje na zemlju ovaj ajet i suru Fatihu i ajet i ajet oni su zaplakali tj.
pozalili se Allahu i rekli: «Ja Rabbi, o ti nas Gospodaru, Stvoritelju kud ces ti nas medu grijestie robove, mi tu ne mozemo opstati.» Allah dz.s. je odgovorio: «Ja cu vas poslati medju Svoje robove ali koji god Moj rob vas prouci iza svakog namaza nista ga ne smeta da unidje u dzennet osim smrti.»

Veli Alejhisselam:
“Ko prouci 33 puta subbhanallah, 33 puta el-hamdu lillah, 33 puta Allahu ekber zatim prouci la ilahe illallahu vahdehu laserike leh lehu-l-mulku velehu-l-hamdu ve huve ala kulli sej’in kadir oprostice mu se grijesi pa kad ih im’o koliko na moru pjene.”
Ovo je uciti na jeziku najlakse, a na mizan tereziji najteze. Ajetu-1-kursijja ima veliko svoje znacenje.
Prvo je – ova rijec je vlastito ime Allahovo. Ona ima napisana u Kur’anu na vise mjesta.

Dalje nastavlja nema drugog boga osim Njega.
Kad bi bilo vise bogova oni bi se svadili oko prijestolja, i propala bi i zemlja i nebesa. Allah je vahid – jedan je; nejma druga niti mu je potreban. On sam po sebi ovisi, oduvijek je i zauvijek.

vjecno stalno Zivi i od iskona vlada, koji sve obdrazava.

Njega ne obuzima ni drijemez ni san. Upitase ashabi Musa a.s.: «Da li tvoj Gospodar spava, ja Musa?» Musa Allahu na munadzatu (rece): «Ja Rabbi, pita moj narod, da li Ti spavas?» Allah dz.s. veli Musa a.s.: «Uzmi dvije case i nalij u njih vode, pa nemoj ih puscati dok ti Ja ne reknem.» Musa a.s. to ucini, ali se Musa a.s. zadrijema i obje case ispadnu i proliju se. Veli Allah dz.s. Musa a.s.: «Kad bih ja jedan tren zadrijem’o ili zasp’o kao sto si ti zasp’o propala bi i zemlja i nebesa.»

Njegovo je sve sto je na nebesima i na zemlji. To znaci On je vlasnik svega sto postoji i ova zemlja je miljac Allahov pa ga je Allah podijelio Svojim robovima privremeno na cuvanje da bi mi robovi Allahovi stekli sergiju Allahovu i na dunjaluku i ahiretsku. Ali sve dolazi i prolazi, nista nije vjecno, a Allah je vjecni cuvar svega sto postoji.

Ko bi mogao posredovati kod Njega osim sa Njegovom dozvolom. Nicije posredovanje se nece moci primiti bez Njegova dopustenja.

On zna sta je pred njima i za njima, tj. Allahu je poznata svacija sudba, sutra sta ga ceka i sta ce ga susresti i sta je iza njihovih ledja, dok to robovi ne mogu znati.

I oni ne mogu nista znati od Njegova znanja osim sto Allah hotio, tj. ne moze niko tajne Allahove dokuciti osim kome Allah otkrije, kao sto je pejgamberima ili melekima.

I Njegov prijesto se prostire na nebesa i zemlju, i nista ga ne zamara to obdrzavanje nebesa i zemlje.
I On je uzvisen i velik.
Ko god prouci ajetu-l-kursijju 170 puta, ako je u brizi i tuzi Allah ce mu to odstraniti, ako je duzan Allah ce ga oduziti, ako je u robstvu Allah ce ga izbaviti, ako je siromah – obagatice, ako je u tamnici izici ce iz tamnice, ako ga neko napastuje ili vrijedja i toga ce se osloboditi i ako je grijesnik Allah ce mu oprostiti. Allah ce ga sacuvati svih nesreca koje ga mogu zadesiti.

Ko prouci na vodu kisnicu, nauci da pije svaki dan imace dobro pamcenje, a narocito na vodu nisan ili zemzem treba nauciti 50 ajetu-l-kursijja.
Preporucuje se da se sto vise puta uci ajetu-l-kursijja svaki dan i svaku noc, a narocito kad ustajemo, ako podjemo na put i u svim prilikama. Samo ne smijemo uciti kad smo dzunupli ili zena u hajzu ili nifasu. Ko uci ovaj ajet on sebe ogradi bedemom Allahovim i bice siguran.

255. Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vjecni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta ce biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moc Njegova obuhvaca i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Velicanstveni!

Tefsir Ajetul-Kursije
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

“Allah je, nema boga osim Njega, Zivi i Vjecni! Odrzavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemez ni san! Njegovo je ono sto je na nebesima i na Zemlji! Ko se moze pred Njim zauzimati bez Njegovog dopustenja?! On zna sta je bilo prije i sta ce biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On zeli! Njegova kursija obuhvaca i nebesa i Zemlju i Njemu nije tesko odrzavati ih! On je Svevisnji i Velicanstveni!”/255/

Ovo je Ajetul-Kursija (“Ajet Pijedestala”) i on ima veliki znacaj. Jedan vjerodostojan hadis od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, navodi da je to najvredniji ajet u Knjizi Allahovoj. Imam Ahmed ibn Hanbel prenosi od Ubejja ibn Ka’ba: /401/ da ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: “Koji je najvazniji ajet u Allahovoj Knjizi?”, a on je rekao: “Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju”, ponovivsi to vise puta, a zatim je kazao: “Ajetul-
Kursija” (“Ajet Pijedestala”)On mu je rekao: “Cestitam na znanju, Ebu-Munzire! Tako mi Onoga u Cijoj ruci je moj zivot, on ima jezik i usne koje velicaju Vladara kod Prijestolja, Arsa!” To prenosi i Muslim, ali bez dodatka: “Tako mi Onoga u Cijoj ruci je moj zivot…”
Drugi hadis prenosi imam Ahmed od Ebu-Zerra Dzunduba ibn Dzunade, koji u jednom hadisu navodi da je upitao: “Allahov Poslanice: Sta je najvece od onoga sto je tebi objavljeno?” Odgovorio je: “Ajetul-Kursija”:
“Allah, osim Koga drugog boga nema, Zivi je i Vjecni Odrzavatelj!” (Prenosi En-Nesa’i.)

El-Buhari u svom Sahihu navodi od Ebu-Hurejrea da je rekao: /403/ – Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovlastio me da cuvam zekat ramazana, pa mi je jednom dosao neki covjek i uzeo malo hrane. Uhvatio sam ga i rekao da cu to kazati Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem . On me zamolio: “Pusti me! Ja sam u oskudici, imam porodicu i velike potrebe!” Pustio sam ga, a kada je svanulo Vjerovjesnik me upitao: “Sta je uradio tvoj uhicenik nocas?” Rekao sam: “Allahov Poslanice, tuzio se da ima velike teskoce i da je u oskudici, pa sam se ja sazalio i pustio ga!” Poslanik je rekao: “Slagao ti je, on ce se vratiti!” Sada sam znao da ce se vratiti, s obzirom da je to rekao Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, pa sam pratio i on je opet dosao i uzeo malo hrane. Opet sam ga uhvatio i prijetio da cu kazati Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on je ponovo molio: “Pusti me! U velikoj sam oskudici, imam brojnu porodicu! Necu se vracati vise!” Ponovo sam se sazalio i pustio ga da ode, a kad je svanulo, Allahov Poslanik me je upitao: “Ebu-Hurejre, sta je tvoj uhicenik sinoc ucinio?” Kazao sam: “Allahov Poslanice, zalio se da je u oskudici i da ima veliku porodicu, pa sam se sazalio i opet ga pustio da ode!” On mi odvrati: “Slagao ti je, vratit ce se!” Sad sam i treci put strazario cekajuci ga, i on je dosao opet i uzeo malo hrane, a ja ga opet uhvatio. “E, sad cu sve reci Allahovom Poslaniku, jer evo treci put kako si tvrdio da se neces vracati, pa si opet dosao!” On mi rece: “Pusti me, a ja cu te poduciti rijecima za koje ce ti Allah koristi dati!” Upitah: “Koje su to rijeci?” A on mi rece: “Kada podjes u postelju, prouci ‘Ajetul-Kursiju’ do kraja ‘Allah, osim Kojega drugog boga nema, Zivi je i Vjecni!’ – pa ce te cuvar poslan od Allaha stalno cuvati i sejtan ti se nece pribliziti do svanuca!” Opet sam ga pustio, a kada je svanulo, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: “Sta uradi tvoj uhicenik nocas?” Rekao sam: “Allahov Poslanice, tvrdio je da ce me poduciti rijecima za koje ce mi Allah koristi dati, pa sam ga opet pustio!” On, sallallahu alejhi ve sellem, upita me: “A koje su to rijeci?” Rekao mi je: “Kada podjes u postelju, prouci ‘Ajet Pijedestala’ od pocetka do kraja: ‘Allah, osim kojega drugog boga nema, Zivi je i Vjecni!’, pa je jos dodao: pa ce te cuvar poslan od Allaha stalno cuvati i sejtan ti se do svanuca nece pribliziti!” Ashabi su pazljivo slusali da nesto nauce, a Vjerovjesnik je na to rekao: “Istinu ti je rekao, iako je on lazac! Znas li ko je s tobom razgovarao tri noci, Ebu-Hurejre?” Rekao sam: “Ne znam!” A on ce na to: “To je bio sejtan…”

Od Ebi-Umame prenosi se direktno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: /404/ Allahovo najvece ime, kojim kada se zamoli uslisava dovu, nalazi se u tri poglavlja: “El-Bekare” (Krava), “Ali-Imran” (Imranova porodica) i “Taha” (Taha ).

Ovaj ajet sadrzi deset posebnih recenica.
Rijeci Allaha Uzvisenog: “Allah je Bog, osim Kojega drugoga boga nema” sadrze obavijest da je On Jedini Bog za sva stvorenja;
“Zivi i Vjecni Odrzavatelj!”, tj. Zivi po Sebi, koji nikada ne umire, Utemeljitelj svega drugoga, bez Cijeg odrzavanja nema opstojnosti bica.
“Ne obuzima Ga drijemez niti san.” Ne obuzima Ga, znaci ne savladjuje Ga drijemez, pospanost, pa zato poslije toga kaze:
“niti san”, jer je on jaci od drijemeza. U sahih hadisu se navodi od Ebu-Musaa da je rekao: – Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, medju nama je ustao i obratio se sa cetiri rijeci: /405/ “Allah doista ne spava, niti treba da spava; On smanjuje mjeru i podize je; Njemu se dize dnevno djelovanje prije nocnog, a nocno prije dnevnog; Njegov zastor je svjetlo ili vatra i, kada bi ga podigao, od sjaja Njegova lica izgorjelo bi sve stvoreno do cega pogled doseze.”
“Njegovo je ono sto je na nebesima i na Zemlji!” Time se saopcava da su svi Njegovi robovi pod Njegovom vlascu, potcinjenoscu i upravom, kao sto kaze:
“Ta svaki ce od njih, i onaj na nebesima, i onaj na Zemlji, kod Svemilosnog kao rob doci!” (19:93)
“Ko se moze pred Njim zauzimati bez Njegovog dopustenja?!”,
“a oni se nece zauzimati osim za onoga kojim On bude zadovoljan!”
( 21:28 ) Dakle, zbog Njegove Velicine, Uzvisenosti i Velicanstvenosti, niko se nece usuditi da se zauzima za drugoga osim uz Njegovo dopustenje za zauzimanje, kao sto stoji u “hadisu zagovora”: /406/ – Doci cu ispod Prijestolja sedzdu cineci, pa ce me podugo ostaviti tako, a zatim ce mi biti kazano: “Podigni glavu i kazi, pa ces biti slusan, zauzmi se i bit ce ti prihvaceno!” Zatim kaze: “pa ce mi biti odredjena granica i uvest cu ih u Dzennet!”
“On zna sta je bilo prije i sta ce biti poslije njih.” To je dokaz da Njegovo Znanje obuhvaca sva bica ukljucujuci njihovu proslost, sadasnjost i buducnost, kao sto Allah Uzviseni istice govoreci o melecima:

“A mi necemo tamo uci osim uz zapovijed Gospodara tvoga! Njemu pripada ono sto je ispred nas, ono sto je iza nas i sto je izmedju toga! A tvoj Gospodar nije zaboravan!” (19:64)
“i oni ne mogu obuhvatiti od Njegova znanja osim koliko On zeli!” Niko ne moze saznati nista od Allahovoga Znanja osim ono sto mu da Allah da sazna i s cime ga upozna.
“Kursija Njegova obuhvaca i nebesa i Zemlju.” Ed-Dahhak navodi predanje od Ibn-Abbasa: “Kada bi se Sedam nebesa i Sedam Zemalja razastrli tako da dopiru jedni do drugih, prema prostranstvu Pijedestala bili bi kao karika u prostranoj pustinji!” Ebu-Zerr ka`e: – Cuo sam od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaze: /407/ “Tako mi Onoga u Cijoj ruci je moj zivot, Sedam nebesa i Sedam Zemalja su prema Kursiji samo kao karika postavljena na pustinji zemaljskoj. Kursija je prema Arsu samo kao zeljezna halka postavljena izmedju dvije pustinje na Zemlji.” Ebu-Bekr ibn Merdevejh navodi predanje s lancem od Ebu-Zerra el-Gafarija, prema kojem je on pitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, za Pijedestal, pa mu je on odgovorio: /408/ “Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moj zivot, Sedam nebesa i Sedam Zemalja su prema Kursiji samo kao karika postavljena na pustinji zemaljskoj. Velicina Arsa, prema tom, Kursiji je poput velicine pustinje prema toj halci.”
“i Njemu nije tesko da ih odrzava!”, tj. nije Mu tesko i ne opterecuje ga sto odrzava nebesa i Zemlju i ono sto je na njima, od -nosno izmedju njih. Naprotiv, to je Njemu lahko i jednostavno jer On vodi brigu o svakoj osobi i onome sto ona radi, nadzire sve stvari; Njemu nista ne moze promaci niti izbjeci, jer sve stvari su Njemu potcinjene, jednostavne, niske i sitne u odnosu na Njega, ovisne o Njemu. On je nezavisan od svega i hvale vrijedan, On cini sto hoce; Njemu niko ne postavlja pitanje sta je ucinio, dok se njima (robovima) pitanje postavlja. On je Nadredjeni nad svim, Obracunitelj svega, Nadzornik, Velicanstveni i Uzviseni. Nema boga osim Njega, nema drugog osim Njega, niti gospodara osim Njega. Stoga rijeci: “On je Svevisnji i Velicanstveni!” imaju znacenje kao i rijeci:
“On je Velicanstveni i Uzviseni” (13:9)Najbolji stav prema ovim ajetima i vjerodostojnim hadisima jeste stav sljedbenika zdrave tradicije, koji su za njih govorili: “Prihvatite ih kako su dosli, bez ikakvih modifikacija ili antropomorfizma.”

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button