Islamske teme

Deset naj praznovjerja i objašnjenja

Odgovore na svoja pitanja tražili su u svim područjima znanosti i religija, dok su se mnogi jednostavno odlučili prihvatiti stvari onakvima kakve one jesu i naći način da se od njih zaštite. Tako su se pojavili brojni oblici praznovjerja, rituala koje mnogi primjenjuju i u njima traže zaštitu i danas. Istražili smo korijene nekih najpoznatijih i priče koje su skrivene duboko u njihovoj biti

Broj poslije 12

Toliko je omražen da su Grci smislili čak i pojam koji sadržava strah od broja 13 – triskaidekaphobia. Vjerovanje u njegovu negativnost prisutno je u gotovo svim suvremenim društvima, pa tako neki najluksuzniji hoteli na svijetu nemaju 13. kat, ili sobu s tim brojem, a avioni sjedala broj 13, i slično.
Postoje mnoge teorije o tome što je do toga dovelo, pa tako jedna kaže da je riječ o kršćanskom negiranju ženskih principa (13 menstrualnih ciklusa godišnje), potom da je francuski kralj na petak 13. brutalno smaknuo vitezove templare, vjeruje se da je Isus Krist razapet na petak 13, kao i da je 13. na Posljednju večeru stigao upravo izdajnik Juda.
S druge strane, u kineskoj i egipatskoj civilizaciji broj 13 simbolizira sreću.

Nepoželjan kućni ljubimac

Riječ je, naime, o vrlo popularnom i starom praznovjerju, u svojim značenjima vrlo razgranatom. Tako, kažu neki, ako ti crna mačka pređe preko puta, osmjehnula ti se nesreća. S druge strane, ako krene u tvom smjeru, donosi sreću. (Ukratko, ako vidite crnu mačku, potrudite se dozvati je k sebi).
I u ovu priču upetljani su kršćani koji su, naime, trudeći se omalovažiti simbole drugih religija to napravili i s crnom mačkom, inače utjelovljenjem egipatske božice. Osim što su mačke izložene masovnom progonu, isto se dogodilo i njihovim vlasnicama koje su, zbog svoje sklonosti ovim mističnim kućnim ljubimcima, proglašene vješticama. Englezi su se, međutim, oduprijeli ovoj manipulaciji, pa crna maca kod njih i danas simbolizira sreću.

Baciti sol i zasuti zlo

Dakle, ako vam se dogodi da prospete sol, jedan dio toga morate ponovo baciti, ali preko lijevog ramena. A sve zbog toga što je sol kroz povijest promatrana kao tvar iznimno velike vrijednosti.
Rimljani su svoje vojnike plaćali solju, a od davnih se vremena u medicini koristi kao sredstvo zaštite.
Sol je, također, bila zastupljena u kojekakvim magijskim ritualima, za blagoslivljanje i tjeranje zla.
Odatle i njezino bacanje preko lijevog ramena koje za funkciju ima tjeranje demona koji odande vrebaju.

Magični trokut ljestava

E, to je nešto što se nikako ne smije dogoditi, jer, naravno, donosi nesreću.
Osim očite opasnosti u koju se možete dovesti provlačenjem kroz nešto što se sklapa i rasklapa, prolazak kroz trokut koji formiraju ljestve i zemlja smatra se iznimno lošim i negativnim zato što svaki trokut sam po sebi predstavlja Sveto Trojstvo, te svaki ulazak u taj sveti prostor donosi nesreću i ‘uljeza’ izjednačava sa samim sotonom.

Ogledalce, ogledalce…

Razbijte ga i osigurali ste si gotovo cijelo desetljeće nesreće. Točnije, sedam godina. Naime, ogledalo je refleksija ljudske duše i duhovnog stanja čovjeka, tako da bi njegovo razbijanje moglo izazvati doista veliku štetu. Iznošenje komadića na otvoreno i njihovo zakopavanje na mjesečini može to spriječiti.
Jedno od objašnjenja za ovo praznovjerje krije se u prilično banalnoj činjenici. Naime, prva su ogledala bila toliko skupa da bi onaj tko ih razbije morao sedam godina besplatno služiti njegovom vlasniku kako bi otplatio štetu.

Kucni o drvo!

Ako izjavite nešto dobro, nešto što simbolizira sreću, blagostanje, zadovoljstvo, brže pronađite neki drveni predmet i kucnite o njega tri puta. Ako to ne učinite, zli će vam duhovi sve pokvariti.
Ovo vjerovanje seže do drevnih poganskih vjerovanja da duhovi žive skriveni u drveću, prije svega u hrastovima. Kucanjem o drvo odavalo im se priznanje i demonstrirala svjesnost da upravo oni mogu pomoći u borbi protiv zla. Također je to bio i način da im se zahvali na sreći i blagostanju.

Dobiti novce ili dati novce, kaže dlan

Ako imate sreću da vas zasvrbi lijevi dlan, možete biti sretni jer je to nagovještaj da će vam se financijsko stanje popraviti. S druge strane, ako svrbi desni, morat ćete dan uljepšati nekome drugom.
Objašnjenje za ovo praznovjerje zapravo nije nađeno. Postoje neke pretpostavke koje se tiču toga da kad dlan zasvrbi, treba ga protrljati o drvo. To je onda u direktnoj vezi s vjerovanjem da dodirivanje drvenog predmeta ili drveta, kao što je prethodno objašnjeno, donosi sreću.

Prekrižiti prste

Još jedan oblik obrane od zlih duhova.
Naime, ako prstima načinimo kršćanski simbol križa, osujetili smo svaki pokušaj zlih duhova da svojom negativnom vibrom bace sjenu na ono dobro što nam se dogodilo, događa ili se treba dogoditi.
Također, prsti se križaju i kada netko odluči izgovoriti laž, jer ga to na neki način osigurava i štiti od eventualnih posljedica govorenja neistine.

Zatvori taj kišobran!

Naime, otvorite li ga prerano, u zatvorenom prostoru, mogle bi vam se na glavu, u vidu kiše, sručiti sve nesreće ovog svijeta. Korijeni ovog vjerovanja kriju se u davnim vremenima kada su se kišobrani koristili, prije svega, kao zaštita od sunca. Naime, njihovo otvaranje u zatvorenim prostorima bila je uvreda bogu suncu, a posljedice su, naravno, mogle biti stravične. To međutim, ne objašnjava, kako se sunce ne uvrijedi kada se od njega skrijemo na otvorenom.
Postoje razne modifikacije ovog praznovjerja, pa tako neki misle da nesreću priziva samo otvaranje kišobrana u zatvorenim prostorima ako prethodno nije bio vani. Drugim riječima, ako unesete u kuću mokar, otvoren kišobran i ostavite ga otvorenog da se suši, nema razloga za paniku.

Nazdravlje!

Kao što je već rečeno, ljudi od davnina izjednačuju dah i dušu. Zbog toga se vjerovalo da i kihanjem čovjek izbacuje dijelove svoje duše što, naravno, otvara prostor zlim duhovima.
Danas je u našoj svijesti termin ‘zao duh’ uglavnom zamijenjen terminom ‘bolest’, što se naravno nije moglo očekivati od naraštaja koji nisu poznavali sve bakterije, viruse i ostale nositelje zaraznih bolesti s kojima se mi danas svakodnevno družimo.
Također, postoji vjerovanje da svaki put kad kihnemo, nakratko zaustavimo rad srca. U tom kontekstu, poželjeti nekome da ga bolest preskoči doista nije suvišno.

Related Articles

Back to top button