Pitanja i odgovori

Dijete praktikuje samozadovoljavanje, kako postupiti prema njemu?

Pitanje:

Jedini sin koga imam prakticira samozadovoljavanje, i to javno radi i ne krije. Upozorila sam ga da je to haram, pa čak se i svađamo u vezi s tim, ali bez ikakve koristi. Ja sam se umorila od kontrolisanja i nadzora, pa me posavjetujte šta da radim.

Odgovor:

U najvećem broju situacija porodica snosi odgovornost djece za učinjeni grijeh, da li zbog slabog odgoja i pokornosti Uzvišenog ili zbog olakšavanja načina i puteva stizanja do određenog grijeha. Mi zaista ne znamo prave razloge ovog djeteta koje čini ovaj grijeh: da li radi to zato što je jedinac pa je razmažen, jer je razmaženost u većini slučajeva razlog upadanja u grijeh. Način liječenja ovakvog slučaja biva na sledeći način:

na bilo koji način umanjiti i skratiti razmaženost kod djeteta, jer zbog te razmaženosti dijete izgubi osjećaj muškosti i pokušava da dođe do izražaja na ovaj način ili bilo koji drugi način, kao što je npr. uzimanje ili pušenje cigareta itd.

Pokušati izbjeć sve ono što umrtvljuje srce kao što je slušanje muzike, gledanje zabranjenih stvari, kanala s lascivnim prizorima itd.

Nikako ne dozvoljavati i ne puštati dijete da spava samo u sobi ili da zaključava vrata od sobe prilikom spavanja, jer samoća pomaže i podstiče loše razmišljane, odnosno razmišljanje čovjeka o grijehu i činjenje grijeha.

Podsticati svoje dijete da ide što više u džamiju, da prisustvuje halkama Kur’ana, podsticati ga na dobro društvo, i ovo je ono što je najbitnije kako bi čovjek očuvao čistoću svoga srca i jačinu imana i strahopoštovanja od Uzvišenog Gospodara.

Obezbjediti djetetu audio i videokolekcije dersova i predavanja koja će mu povećati ljubav prema ibadetu i podučiti ga lijepom ponašanju i zaplašiti ga od upadanja u grijeh.

Podstaknuti ga da čita islamsku literaturu, pogotovu literaturu u vezi s islamskim učenjacima i junacima jer će na taj način steći nešto od njihovog ponašanja i osobina. Posebno ga treba podstaknuti da zapiše skraćeno ono što je pročitao ili čuo ili gledao, pa ako treba, i nagraditi ga za to.

Podstaknuti ga da uči Kur’an, da posti, nema sumnje da je u tome istinsko oživljavanje srca.

Pokušati mu napraviti raspored vremena da radi i uči po danu, a na počinak da odlazi rano, jer kasno sjedenje i sijeljenje pospješuje loše razmišljanje, koje vodi u grijeh.

Objasniti šerijatski propis u vezi s grijehom koji čini, njegove štetne posljedice na zdravlje, srce, mozak i ostale organe.

Ne preporučuje se nikako ga udarati, ponižavati, ucjenjivati, jer sve to nije dovoljno kako bi ostavio taj ili sličan grijeh, već treba postupati prema djetetu na najljepši način, a to je lijepim savjetom.

Izvor: islamqa

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button