Vijesti

Dodik o Marfiju: “Bošnjaci su dobrodošli u svaki grad, ti nisi, goodbye”

Predsjednik RS Milorad Dodik u svojoj objavi na društvenim mrežama ponovo je napao američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy).

Poručio je da je propast zagarantovana, te da “su na putu da unište i ono malo BiH što je ostalo”.

– Kada Marfi (Majkl, američki ambasador u BiH, op. a.) čuva Dejtonski sporazum, isto je kao kada koza čuva kupus. Propast je zagarantovana. Samo tako nastavite, na dobrom ste putu da uništite i ono malo što je ostalo od BiH.

I kao što je izvjesno da poslije noći dolazi jutro, postalo je izvjesno da Marfi neće propustiti priliku da se obruka.

Jednom prilikom mi je jedan kolega Majkla Marfija rekao kako on sjedne sa tri čovjeka na ručak i nekako postigne da ga nakon toga sva trojica mrze. Da li je odsustvo ljubavi ili pažnje, ne znam, puna je Amerika ljudi koji mu mogu pomoći, ali mu to ne daje za pravo da ponovo zabada nos tamo gdje mu nije mjesto – naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da “Marfi osim neprijateljstva ne pokazuje ništa drugo prema Srbima u BiH”.

– Saopštenje Majkla Marfija povodom “svesrpskog sabora” i njihovih tvrdnji da RS nije država i da moji stavovi predstavljaju napad na Dejtonski sporazum, pokazuje duboko nerazumijevanje stvarnosti i volje naroda Republike Srpske. Ambasada SAD bi trebalo da bude svjesna da je Republika Srpska entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod. Majkl Marfi je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo.

RS je potvrđena na osnovu međunarodnog sporazuma – Dejtonskog mirovnog sporazuma, i mi se striktno pridržavamo njegovih odredaba. Naši napori kroz “svesrpski sabor” imaju za cilj očuvanje prava i autonomije RS, a ne destabilizaciju BiH, kako to neki zlonamjerno interpretiraju. I da, ma koliko to nekome smetalo, Republika Srbija je garant tog Dejtonskog sporazuma na osnovu odluka organa RS iz 1995. godine – kazao je.

Za kraj je naglasio da su “Bošnjaci dobrodošli ako žele pričati o saradnji s drugima u svakom srpskom gradu, ali da Marfi nije”.

Što se tiče američke kritike da “svesrpski sabor” predstavlja napad na Dejtonski sporazum, moram da podsjetim da su brojni visoki predstavnici i međunarodne strukture svojim djelovanjem mnogo puta prekršili taj isti sporazum. Neprihvatljivo je da stranci poništavaju odluke legalnih institucija RS i BiH. Dejtonski mirovni sporazum Srbi brane, a na njega nasrću razni Marfiji i Šmitovi.

Na svu sreću, narodi Evrope, a vjerovatno i građani SAD, na putu su da na demokratski način otpuste Marfije i geopolitičke štetočine i usijane glave koje su svijet dovele na rub konflikta. Ne brini, Majki, ja razumijem šta ti radiš i da sada želiš da izazoveš krizu gdje je nema. Za to ti služe tvoji poslušnici među Bošnjacima.

Eto, nama uopće ne bi smetalo da se Bošnjaci okupe i organizuju svoj događaj. Nemoj samo ti da im pomažeš. Ako žele da pričaju o kulturi i saradnji sa drugima, kao što smo mi, dobrodošli su da to učine u svakom srpskom gradu. Ti nisi. Goodbye – objavio je Milorad Dodik na društvenim mrežama.
Izvor:avaz.ba

Related Articles

Back to top button