Islamske teme

Dova Jakuba alejhi sselam koja se uči kada nam je teško

Svako od nas se s vremena na vrijeme nađe u situaciji kada je potišten, tužan, neraspoložen, beznadežan, a ponekad i ožalošćen. Čovjek je inače slabašan a kada ga još zadese životne nedaće često pada psihički što nerijetko dovodi i do stanja depresije i anksioznosti.

Poznato nam je kur’ansko kazivanje o Jusufu alejhi sselam, koje je za razliku od drugih u Kur’anu spomenutih Allahovih poslanika, cjelokupno objavljeno u jednoj suri i to nazvanoj po tom Allahovom poslaniku. Tema ovog teksta su ajeti 84., 85. i 86., koji u prevodu na bosanski jezik glase: “I okrenu se od njih i reče: “O Jusufe, tugo moja!” – a oči su mu bile pobijeljele od jada, bio je vrlo potišten. (84) “Allaha nam” – rekoše oni – “ti toliko spominješ Jusufa da ćeš teško oboljeti ili umrijeti!” (85) “Ja tugu svoju i jad svoj pred Allaha iznosim, a od Allaha znam ono što vi ne znate” – reče on. (86) (Kur’an, Jusuf 84-86)

Jakub alejhi sselam, otac Jusufa alejhi sselam, se obraćao samo Allahu za okašanje i izlaz iz teške situacije kada mu je sin bio izgubljen. Kao što je poznato, malog Jusufa su rođena braća bacila u bunar ali je on Allahovom voljom preživio i odrastao u lijepog mladića a potom je dobio i poslanstvo.

Ove riječi Jakuba alejhi sselam su primjer svim vjernicima kada se nađu u teškoj situaciji i iskušenju pa je preporučeno da se uči ova dova:

إِنَّمَآ أَشۡكُواْ بَثِّي وَحُزۡنِيٓ إِلَى ٱللَّهِ – Innema eškuu bessi ve huzni ilellah – Ja svoju tugu i jad svoj pred Allaha iznosim. AUDIO – slušanje učenja dove

Učiti ovu dovu sa ubjeđenjem da će Allah dati olakšanje i ustrajati u dovi radi poboljšanja mentalnog stanja.

Izvor:Akos.ba

Related Articles

Back to top button